Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σήμερα σε 15 πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού που έλαβαν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί να απελευθερώσει την αγορά της ενέργειας.

Στη Σόφια, περίπου 3.000 άνθρωποι φώναξαν \”Μαφία\” και \”Παραίτηση\” μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και μπροστά από το κοινοβούλιο, πριν αποκλείσουν την ιστορική Γέφυρα των Αετών. Κρατούσαν πανό που έγραφαν \”Η υπομονή μας εξαντλήθηκε\” και \”Ηλεκτρικό+ανεργία=γενοκτονία\”.

Στο Πλόβντιβ περίπου 3.000 διαδηλωτές ζήτησαν την \”εθνικοποίηση\” των τριών εταιρειών διανομής της ενέργειας που μοιράζονται τη βουλγαρική επικράτεια: την αυστριακή EVN και τις τσεχικές CEZ και Enero Pro. Στη Βάρνα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από ένα φέρετρο των μονοπωλίων του ηλεκτρικού, της θέρμανσης και της ύδρευσης, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοσταθμό BNR.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διαδηλώσεις σε άλλες δώδεκα πόλεις. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα, παίρνει έκταση με καθημερινές διαδηλώσεις σ\’ όλη τη χώρα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την παρουσία στους λογαριασμούς εξόδων συντήρησης και διανομής που υπερβαίνουν κατά περίπου 120% την αξία της ενέργεια που καταναλώθηκε.

Ο ελάχιστος μισθός (260 λέβα, δηλαδή 130 ευρώ) επιτρέπει στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, την αγορά δέκα φορές λιγότερου ηλεκτρικού ρεύματος απ\’ ό,τι επιτρέπει ο ελάχιστος μισθός στη Γαλλία, αναφερόταν σε χθεσινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας οικονομικής έκδοσης \”Καπιτάλ\”.

Στο Μπλαγκόεβγκραντ και το Πλόβντιβ οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν περίπου 10.000 υπογραφές εναντίον των μονοπωλίων και θα τις στείλουν στις Βρυξέλλες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook