«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».

Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε πριν από μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στο μισθολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας.

Λόγια τα οποία προκάλεσαν σάλο, αντιδράσεις τόσο εσωκομματικές όσο και βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έκαναν λόγο για κυνικές και προκλητικές δηλώσεις, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν τους πολίτες για νέες μισθολογικές περικοπές.

Το ερώτημα, εύλογο και προφανές. Θα μπορούσε ο κ. Μέργος να επιβιώσει αν οι μηνιαίες αποδοχές του ανέρχονταν σε 586 ευρώ; Μάλλον όχι, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τους μισθούς που έχει συνηθίσει να λαμβάνει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας.

Καθηγητής πανεπιστημίου, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διοικητής στο ΙΚΑ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκπρόσωπος στο γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μερικές μόνο από τις θέσεις που κατείχε ή κατέχει, εισπράττοντας τριπλάσιες αμοιβές από τον κατώτατο μισθό.

Η πιο «χρυσοφόρα» καρέκλα, ωστόσο, όπου έκατσε ποτέ -και ξέχασε να την αναφέρει στο βιογραφικό του- είναι εκείνη του προέδρου της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.». Θέση η οποία θα του απέφερε πάνω από 150.000 ευρώ το χρόνο. Όσο κι αν ξεφυλλίσαμε τα βιογραφικά του, η συγκεκριμένη θέση δεν αναφέρεται πουθενά.

Η χρυσή σύμβαση

Η ιστορία ανάγεται χρονικά στον Ιούνιο του 2009. Τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 19 Ιουνίου 2009, όρισε ως πρόεδρό του τον καθηγητή Οικονομικών Γιώργο Μέργο.

\"\"

Η σύμβαση, υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2009. Σύμφωνα με αυτή, ο κ. Μέργος ανέλαβε την υποχρέωση καθημερινής και επιμελούς ενασχόλησης με τις υποθέσεις της εταιρείας.

Ενασχόληση ιδιαίτερα επικερδής, αφού συνεπαγόταν ετήσιες απολαβές ύψους 150.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν κατέστη εφικτό να επικοινωνήσουμε μαζί του ώστε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ως καθήκοντά του ορίστηκαν η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ. της εταιρείας, η καθοδήγηση και η εποπτεία των δραστηριοτήτων της με σκοπό την επίτευξη των προγραμματισμένων στόχων και αποτελεσμάτων, και η εν γένει εκπροσώπηση της εταιρείας στα δικαστήρια και σε κάθε άλλη Αρχή.

«Στο παραπάνω πλαίσιο, ο συμβαλλόμενος θα εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου, όπως αυτά περιγράφονται στο καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας. Επίσης θα έχει και εκτελεστικό ρόλο, με τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που θα του έχουν, δυνάμει των σχετικών αποφάσεων του ΔΣ, ανατεθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση.

Η σύμβασή του έληξε στις 18/6/2012. Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 13/7/12 αναλάμβανε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών, παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη.

\"\"

Όλα πληρωμένα

Πέρα όμως από τον διόλου ευκαταφρόνητο μηνιαίο μισθό του -ο οποίος υπολογίζεται στις 12.500 ευρώ-, η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ παρείχε στον κ. Μέργο executive αυτοκίνητο, με ή χωρίς οδηγό, καλύπτοντας μάλιστα όλα τα σχετικά έξοδα, για συντήρηση, ασφάλεια, ακόμα και… καύσιμα.

zougla.gr/Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Φίλιππος Καραμέτος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook