Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, με τις αρχές να έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν βίαια επεισόδια στη χώρα αυτή όπου επικρατεί κατάσταση ανασφάλειας.

Οι αρχές οι οποίες προειδοποίησαν για τυχόν ταραχές από υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος που θα θέλουν να επωφεληθούν από την ευκαιρία και να σκορπίσουν το χάος, έκλεισαν τα χερσαία σύνορα, ενώ αρκετές διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν. Πολλές οργανώσεις πολιτών, μεταξύ τους υποστηρικτές του φεντεραλισμού στην ανατολική Λιβύη, αποφάσισαν να αναβάλουν τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει αρχικά για τις 15 Φεβρουαρίου, φοβούμενες βίαια επεισόδια.

Οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν αρχίσει από την Παρασκευή στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας λιβυκές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη των μαρτύρων της επανάστασης. Το εορταστικό αυτό κλίμα δεν εμπόδισε διαδηλωτές στη Βεγγάζη, λίκνο της εξέγερσης, να επικρίνουν τις νέες αρχές ζητώντας κυρίως περισσότερη αποκέντρωση των εξουσιών και ενεργό ρόλο του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Κανένα επίσημο πρόγραμμα δεν προβλέφθηκε για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν, διευκρινίζοντας ότι «οι αρχές προτιμούν να αφήσουν το λαό να τιμήσει με τον δικό του τρόπο την επέτειο αυτή». Ωστόσο ο πρόεδρος της εθνικής συνέλευσης Μοχάμεντ αλ-Μεγκαρίεφ αναμένεται σήμερα στη Βεγγάζη, όπου θα μετάσχει στις εκδηλώσεις, σύμφωνα με πηγή της συνέλευσης.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν, οι αρχές έχουν κινητοποιήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και τους πρώην αντάρτες που πολέμησαν το καθεστώς Καντάφι, καθώς «η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη», όπως δήλωσε διπλωμάτης στη Βεγγάζη.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα.Ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε ζητώντας να μην κατονομαστεί. Λίκνο της εξέγερσης του 2011, η Βεγγάζη έζησε σειρά επιθέσεων κατά δυτικών συμφερόντων και εγκαταστάσεων της αστυνομίας, δολοφονίες αξιωματούχων ασφαλείας και πρώην ανταρτών, ενώ στην πόλη έχουν έντονη δράση οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook