Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να παρουσιασθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος τους Φεβρουαρίου 2013 να αναθεωρήσουν το υπάρχον πλαίσιο για την διευκόλυνση της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμο Κατσέλη) με τρόπο που θα διατηρεί την τραπεζική φερεγγυότητα και την πιστωτική πειθαρχία, θα αποφεύγει την χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και θα επικεντρώνεται σε δανειστές που πράγματι έχουν ανάγκη, ώστε να ελαχιστοποιεί τον ηθικό κίνδυνο.

Όπως ξεκαθαρίζεται οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που θα «υποβαθμίζουν την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείου Αναπτύξεως σχεδίασε ρύθμιση η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα και η οποία προβλέπει αναστολή της καταβολής της δόσεως στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων με χαμηλό επιτόκιο 1,5%.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση είναι το εισόδημα του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως, ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του τουλάχιστον 35% την τελευταία διετία, αλλά και το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

in.gr