Εισηγήσεις για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ με τη θέσπιση ελάχιστου ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας 50 ευρώ δέχεται η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας, καθώς η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων δεν θα οδηγήσει στον επιθυμητό εισπρακτικό στόχο.

 Αν και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών κρατούν «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα, τονίζοντας πως οι οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ληφθούν τον επόμενο μήνα και αφού προηγηθεί διαβούλευση με την τρόικα, ωστόσο διαφαίνεται πως ο ετήσιος στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της περιουσίας δεν θα επιτευχθεί εάν ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ, καθώς η φορολογική βάση υπολογισμού του νέου φόρου μειώνεται με το αφορολόγητο σε 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες συνολικά.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα βασικό σενάριο παραμένει η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ με συντελεστές φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα από 0,1% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και μέγιστο συντελεστή 1,5% για αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές και η περιουσία τους δεν έχει αξία άνω των 50.000 ευρώ μετά το Σεπτέμβριο 2013 με το σενάριο αυτό δεν θα πληρώνουν φόρο για το ακίνητο τους. Σημειώνεται πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες καταβάλουν κανονικά σήμερα το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων.

Για παράδειγμα, ακίνητο επιφάνειας 50 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 501 – 1.000 ευρώ παλαιότητας έως 4 έτη πληρώνει σήμερα «χαράτσι» 250 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο δεν θα πληρώνει τίποτα.

Κερδισμένα θα είναι -με το βασικό σενάριο- και τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τα 100.000 καθώς λόγω του ατομικού αφορολογήτου θα εξαιρεθούν από το φόρο. Αλλά και στην περίπτωση που ξεπερνούν το αφορολόγητο οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που έχουν σήμερα με το «χαράτσι».

Για παράδειγμα, ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ παλαιότητας έως 15 – 19 έτη πληρώνει σήμερα «χαράτσι» 550 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ.

Καθώς όμως το βασικό σενάριο οδηγεί σε χαμηλότερα έσοδα έως και 1 δισ. ευρώ, ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επανέρχονται με εναλλακτικές προτάσεις προς τη διακομματική επιτροπή φορολογίας προτείνοντας τη θέσπιση ελάχιστου φόρου για τις πολύ μικρές περιουσίες στο ενδεικτικό ύψος των 50 ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως ακίνητα συνολικής αξίας κάτω των 50.000 ευρώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Κατά κάποιους η πρόταση αυτή ακολουθεί τις σχετικές κατευθύνσεις που έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας για την εισαγωγή ενός φόρου με μικρές επιβαρύνσεις.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook