Ξεκίνησαν πριν το μεσημέρι οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη με συγκεντρώσεις των αγροτών με τα οχήματά τους και στους τέσσερεις νομούς.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στην περιοχή του Γιοφύρου, εκεί που συγκεντρώνονται οι αγρότες από νωρίς για να πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΟΑΣΝΗ. Η ισχυρή παρουσία αστυνομίας, δεν επιτρέπει στους συγκεντρωμένους αγρότες να μπουν στην Εθνική Οδό, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει, αλλά τους περιορίζει εντός της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να απευθύνει με δηλώσεις του κάλεσμα στους αγρότες να μην βγουν στον ΒΟΑΚ. Παρ\’ όλα αυτά ο παραγωγοί μοίρασαν αγροτικά προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς. 

ΧΑΝΙΑ

Σε συγκέντρωση και δημιουργία νέου μπλόκου στην Εθνική Οδό Χανίων Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι, βρέθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες των Χανίων στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Οι αγρότες με τα οχήματα τους προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που όπως λένε τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το κομβόι των αγροτικών οχημάτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί από τον Κόμβο του Κλαδισού για να περάσει από το κέντρο της πόλης των Χανίων και να καταλήξει τελικά στην εθνική οδό στην περιοχή Πλατάνι.

Οι αγρότες ανά διαστήματα θα κλείνουν το δρόμο, ενώ θα ενημερώνουν και τους διερχόμενους οδηγούς για τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους οι αγρότες των Χανίων διεκδικούν:

\”Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός,

το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων μας.

Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.

Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα μας.

Να λειτουργήσουν οι αγορές, να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη.

Nα ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011 ώστε να γίνουν επιτέλους οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη ημέρα της πανελλαδική απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μπλόκο Μεγάλα Χωράφια

\"\"

Εν τω μεταξύ στο δικό τους μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια παραμένουν και σήμερα, από την προηγούμενη Τετάρτη οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων που διεκδικούν:

•Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

•Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

•Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

•Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

•Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

•Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

•Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook