«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι η μόνη λύση να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο και δραματικό πρόβλημα της ανεργίας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Νίκος Δένδιας από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου μετέβη το πρωί της Δευτέρας για να ενημερωθεί από τον αστυνομικό διευθυντή για την πορεία των ερευνών σχετικά με την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Ο κ. Δένδιας έφτασε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο. Ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης θα μεταβεί στις Σκουριές, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.

Στο μεταξύ, στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής οδηγείται ο μοναδικός μέχρι στιγμής συλληφθείς για την επίθεση. Πρόκειται για 54χρονο, κάτοικο της περιοχής Ιερισσού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απειλή, σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

Ο συνήγορός του έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες, που στηρίζονται στις μαρτυρίες εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες, ο εντολέας του φέρεται είτε μέσω αναρτήσεων στο Διαδίκτυο είτε με τη φυσική του παρουσία να παρακινεί κατοίκους της Χαλκιδικής να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών της εμπρηστικής επίθεσης. Πέρα από τον 54χρονο συλληφθέντα, προσήχθησαν άλλοι 33 ύποπτοι, οι οποίοι, μετά την εξέτασή τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή, όπου σημειώθηκε η επίθεση. Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.

Αποδοκιμάζει την επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Για απαράδεκτα γεγονότα που δεν βοηθούν, σε καμία περίπτωση, τον δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην εγκληματική ενέργεια αγνώστων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων, που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «μέσα στο γενικευμένο κλίμα στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων, εντάσσεται και η σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός μέλους της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις.

Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός μας τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook