Σ\’ ένα νέο αγώνα δρόμου καλούνται τώρα να επιδοθούν οι αρχές του Ρεθύμνου, προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες, ούτως ώστε να καταφέρουν να ωριμάσουν μελέτες και έργα και να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Η βασική αυτή επισήμανση έγινε, σύμφωνα με δημοσίευμα των rethemnosnews που παρατίθεται ακολούθως, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε -για δεύτερη φορά μέσα σ\’ένα μήνα- στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας, παρουσία στελεχών της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Κρήτης.

Ειδικότερα στο «στρογγυλο τραπέζι» συζητήθηκε κατά κύριο λόγο η πορεία υλοποίησης των ήδη ενταγμένων έργων του νομού στο ΕΣΠΑ, καθώς και ο προγραμματισμός για την ένταξη νέων έργων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε για πολλοστή φορά, τόσο από τη Μαίρη Λιονή, όσο και απο την κα Κασσωτάκη από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή, είναι η ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών που απαιτούνται, ούτως ώστε να μη χαθούν ευκαιρίες και να γίνει η ένταξη έργων στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου έκανε αναφορά και στα τέσσερα έργα προσπελασιμότητας που είχε εντάξει η πρώην νομαρχία, ενώ μίλησε και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε τα εν λόγω έργα να μην απενταχθούν, αλλά αντιθέτως να μπορέσουν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011.

Τα στελέχη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Κρήτης ενημέρωσαν τις αρχές του Ρεθύμνου και για τις νέες προσκλήσεις που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, ενόψει και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξη νέων έργων στο πρόγραμμα.

Επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το ταμειακό πρόγραμμα ΕΠΠΡΑΑ που αφορά στους βιολογικούς καθαρισμούς.

Χαρακτηριστικά μάλιστα η Μαρία Κασσωτάκη επεσήμανε πως οι εντάξεις έργων στο νησί έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, αφού έχουν καλυφθεί περίπου τα 400 εκ. ευρώ από τα διαθέσιμα 529 εκ. ευρώ. Επομένως, προσέθεσε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα»…Ενώ από τη δική της πλευρά η κα Λιονή σχολίασε πως «πρέπει όλοι μας να δούμε πόσο έχουμε προχωρήσει σε σχέση με τον Φεβρουάριο, γιατί πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι έχουμε ως αντίπαλο τον χρόνο».

Τέλος, επισημάνθηκε πως όσοι φορείς προετοιμάζουν μελέτες που αφορούν σε προνοιακά έργα, όπως για παράδειγμα οι μητροπόλεις και το γηροκομείο, θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook