Την απονομή επαίνου στην υπάλληλο του ΙΚΑ που αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο, την απάτη ύψους 12.000.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, προτείνει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, η κα Γαυγιωτάκη Μαρία, από το Ρέθυμνο που εργάζεται ως υπεύθυνη του Ολοκληρωμένοι Πληροφοριακού Συστήματος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ), με δική της πρωτοβουλία, επιδεικνύοντας ζήλο και διάθεση πέραν των ορίων του υπηρεσιακού της καθήκοντος, αποκάλυψε απάτη σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, ύψους τουλάχιστον 12.000.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την κ. Γαυγιωτάκη προς απονομή επαίνου, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 3528/2007.

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι και οι σύζυγοί τους είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ψευδών βεβαιώσεων. Οι υπάλληλοι έδιναν επιδόματα σε μη ασφαλισμένους παίρνοντας παράλληλα μίζα της τάξης του 80%.

Η έρευνα έγινε σε υπαλλήλους των τμημάτων Παροχών, Μητρώου και Οικονομικών οι οποίοι σε συνεννόηση με ιδιώτες ζητούσαν από το ΙΚΑ χιλιάδες για νοσηλείες που δεν έγιναν ποτέ. Παράλληλα υπήρξαν και χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις.

«Τον Νοέμβριο του 2011 θέσαμε σε λειτουργία ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο, παίρνοντας στοιχεία μέσα από τη βάση δεδομένων του πληροφορικού συστήματός του, μας έδινε κάποια αποτελέσματα όσον αφορά την παραβατικότητα ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ», θυμάται η Μαρία Γαυγιωτάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ανακάλυψε ότι συνάδελφοί της λυμαίνονταν το ΙΚΑ Καλλιθέας, και στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη αποκαλύπτει ότι η ζημιά στο συγκεκριμένο υποκατάστημα ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Μία μπαργούμαν που εμφανίστηκε να λαμβάνει παροχές πέντε τοκετών από το ΙΚΑ Καλλιθέας - υποκατάστημα με υψηλή παραβατικότητα, σημειώνει η κ. Γαυγιωτάκη - έθεσε το συγκεκριμένο υποκατάστημα στο μικροσκόπιο και κινητοποίησε τον ελεγκτικό μηχανισμό του ασφαλιστικού φορέα.

«Την προσοχή τράβηξε μια ασφαλισμένη επειδή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε αποκτήσει πέντε παιδιά. Αναζητώντας την επιχείρηση στην οποία εργάζεται είδαμε ότι απασχολείται ως μπαργούμαν. Και μας κίνησε το ενδιαφέρον πώς μια τόσο νέα γυναίκα που ασχολείται σε τέτοιου είδους επιχείρηση μπορεί ταυτόχρονα να μεγαλώσει και πέντε παιδιά. Ζητήσαμε από το υποκατάστημα της Καλλιθέας να μας στείλει τα δικαιολογητικά, τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Δεν βρέθηκε κανένα δικαιολογητικό για καμία από αυτές τις πέντε γέννες. Ετσι ξεκίνησαν οι έλεγχοι».

Η μία περίπτωση οδηγούσε στην επόμενη και ανήλθαν σε συνολικά 250 οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που εμφανίζονταν ότι έπαιρναν παροχές με αυτόν ή παρόμοιο τρόπο. Δηλαδή ένας εικονικός τοκετός έφερε παροχές στην ασφαλισμένη από 10.000 ευρώ και πάνω, ποσό που φαίνεται ότι καρπώνονταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Δείτε την κ. Γαυγιωτάκη στην εκπομπή Πρωταγωνιστές στην οποία είχε μιλήσει για την απάτη που κόστισε στο ΙΚΑ 12 εκ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα από τα σπίτια τους, βρέθηκαν σε αποθήκη 960.000 ευρώ, μέσα σε κουτιά από πάμπερς, ενώ κατασχέθηκαν και πολυτελή αυτοκίνητα.

Το ΙΚΑ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων σε περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι.