Διπλό «παιχνίδι» ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Αυστραλίας φέρεται να έπαιζε ο Κρατούμενος Χ του Ισραήλ, βάσει νεότερων στοιχείων που έρχονται στο φως για την υπόθεση του 34χρονου Αυστραλού εβραίου πράκτορα της Μοσάντ που βρέθηκε το 2010 κρεμασμένος στο κελί απομόνωσης όπου κρατείτο στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας Αγιαλόν.

Η ενημερωτική εκπομπή Foreign Correspondent του δικτύου ABC της Αυστραλίας αναφέρει σε νεότερο ρεπορτάζ της ότι το Ισραήλ φυλάκισε μυστικά τον πράκτορα διότι πίστευε ότι είχε δώσει πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της Μοσάντ στις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες (ASIO).

Η τηλεοπτική εκπομπή προκάλεσε «σεισμό» την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ αποκαλύπτοντας το όνομα του κρατούμενου-φάντασμα Μπεν Ζίγκιερ, την ύπαρξη του οποίου ουδέποτε είχε αναγνωρίσει η Μοσάντ.

Οι νεότερες πληροφορίες της εκπομπής αναφέρουν πως ο Μπεν Ζίγκιερ είχε συναντηθεί με πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Αυστραλίας και τους είχε πληροφορήσει για μυστικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε.

Ανάμεσά τους φέρεται να ήταν και μία άκρως απόρρητη αποστολή στην Ιταλία, στο πλαίσιο της οποίας Ζίγκιερ είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση βίζας για επαγγελματικούς λόγους.

Η ενημερωτική εκπομπή, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται, αναφέρει ότι ο Ζίγκιερ είχε αλλάξει το όνομά του αρκετές φορές και είχε στην κατοχή πολλά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιούσε σε επιχειρήσεις της Μοσάντ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Είχε στήσει μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη για την Μοσάντ, η οποία εξήγαγε ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε αραβικές χώρες και το Ιράν (το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί για απόπειρα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων).

Το πρόγραμμα του ABC ανέφερε ότι η Μοσάντ ανακάλυψε ότι ο Ζίγκιερ είχε επαφές με πράκτορες της Αυστραλίας στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη χώρα. Πιστεύεται ότι συνελήφθη το 2010 και οδηγήθηκε μυστικά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αγιαλόν, κοντά στο Ράμλεχ νότια του Τελ Αβίβ.

Στο κελί όπου κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση βρέθηκε κρεμασμένος ο 34χρονος το Δεκέμβριο του 2010, λίγους μήνες αφότου η υπόθεση είχε έλθει στη δημοσιότητα από το δικτυακό τόπο της Yedioth Ahronoth.

Εντούτοις, οι αναφορές αποσύρθηκαν άμεσα κατ\’ εντολή της κυβέρνησης, καθώς το Ισραήλ επέβαλε «σιωπή» στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με την υπόθεση.

Το μυστήριο που καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου του προσώπου που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης βάφτισαν «Κύριος Χ», εξαιτίας της λογοκρισίας που επιβλήθηκε στην υπόθεση, ήλθε στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις της αυστραλιανής τηλεόρασης και έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική και δημοσιογραφική πολεμική στο Ισραήλ.

Η Μοσάντ και η Σιν Μπετ επιχείρησαν και πάλι να επιβάλλουν «μπλακ άουτ», εμποδίζοντας τη δημοσίευση από τον ισραηλινό Τύπο των αποκαλύψεων της αυστραλιανής τηλεόρασης -η Μοσάντ γνώριζε ότι η ιστορία θα έβγαινε στη δημοσιότητα, διότι το ABC το είχε αναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μπλακ άουτ έσπασε, όμως, από τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη βουλευτική τους ασυλία, κατέθεσαν ερώτηση στην Κνεσέτ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Τελικά, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πήραν άδεια δημοσίευσης των πληροφοριών.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της διατήρησης ορισμένων ευαίσθητων πληροφοριών μακριά από τη δημοσιότητα. «Δεν είμαστε σαν τις άλλες χώρες. Δεχόμαστε μεγαλύτερη απειλή και πρέπει να διασφαλίσουν την απαραίτητη δράση των δυνάμεων ασφαλείας μας. Να επιτρέψουμε στις υπηρεσίες να επιχειρούν αθόρυβα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με ασφάλεια» ανέφερε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook