Στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου 22-24/2/2012, με τίτλο «Περιβάλλον – Κρίση – Ανάπτυξη» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί το Εικαστικό Δρώμενο: «Ζωγραφίζοντας τα Δώρα που μας Χαρίζει η Φύση», με τη Ζωγράφο-Εκπαιδευτικό κ. Πόπη Θραψανιώτη.

Μιλώντας για τη δράση αυτή η κ. Θραψανιώτη αναφέρει: \”Ομορφιά, σωματική και ψυχική υγεία, ευεξία, βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, αλλά και διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου είναι μόνο λίγα από τα οφέλη που, όπως όλοι γνωρίζουμε, μας προσφέρει το περιβάλλον.

Στις μέρες «κρίσης», που ζούμε, η ανάγκη για οικονομική επιβίωση και ψυχική ισορροπία είναι τα βασικότερα κοινωνικά ζητούμενα. Θέματα που είναι αλληλένδετα με το περιβάλλον, αφού η καλή ποιότητα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος αποτελεί την προϋπόθεση αφενός για την ανάπτυξη του τουρισμού του τόπου και όλων των άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση, και αφετέρου για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ψάχνοντας με αγωνία να ανακαλύψουμε γύρω μας οφέλη και δράσεις χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, διαπιστώνουμε ότι όλα όσα έχουν πραγματική αξία στη ζωή είναι δωρεάν. Ξεχνάμε ότι η μάνα -φύση μας δίνει απλόχερα ανεκτίμητα δώρα χωρίς να «ζητάει χρήματα» (που δεν έχουμε σήμερα), αλλά μόνο συνείδηση.

Αντ\’ αυτού, η ανθρώπινη απληστία/αδιαφορία απαντά καταστρέφοντας ανεπιστρεπτί το φυσικό μας παράδεισο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ως εκ τούτου, για να ανατρέψουμε την προδιαγεγραμμένη καταστροφική του πορεία οφείλουμε επιτακτικά να σεβαστούμε πρώτα εμείς το φυσικό περιβάλλον, και έπειτα να καλλιεργήσουμε στους άλλους και ιδίως στους νεότερους την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Κινήσεις, όπως, η καθαριότητα και διατήρηση των δρόμων και μονοπατιών, η επιμέλεια των μνημείων και ελεύθερων χώρων, η χρησιμοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας, η ενημέρωση για την αξία της φύσης και η βιωματική της προσέγγιση, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, καθώς και η προσωπική φροντίδα κάθε σπιτιού-αγροκτήματος αποτελούν λίγες από τις δράσεις, που καθένας από μας μπορεί να συνεισφέρει.

Για όλους αυτούς τους λόγους «Ζωγραφίζουμε τα Δώρα που μας Χαρίζει η Φύση», όπως νερό, τροφή, οξυγόνο, φάρμακα, αρώματα, ομορφιά, ζώα και φυτά, φως, ζέστη, σκιά και δροσιά, καταφύγια ζώων, εκδρομές, καύσιμη ύλη, μορφές ενέργειας, διάφορες παραγωγικές χρήσεις κ.α. με σκοπό την ανάδειξή τους και την ευαισθητοποίηση του συνόλου για την προστασία τους. Γιατί η φροντίδα για το περιβάλλον είναι αναγκαιότητα για εμάς και τα παιδιά μας και συγχρόνως αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζωγραφικά έργα που θα προκύψουν από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, θα αξιοποιηθούν και να αναδειχτούν κατάλληλα για τους σκοπούς της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου, ενώ όλα τα απαραίτητα υλικά για το δρώμενο θα παρέχονται στους επισκέπτες στο χώρο του φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε λοιπόν, όλους να «Ζωγραφίζουμε τα Δώρα που μας Χαρίζει η Φύση», στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος Ξηροκάμπου Άγιου Νικόλαου Κρήτης, την Κυριακή 24/2/2012 και ώρα 13:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook