Μέτρα προστασίας υπέρ των ανασφάλιστων ανέργων, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012.

Ακόμη, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού.

Συνιστάται επίσης στον ΟΑΕΔ, ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων για τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ειδικός λογαριασμός για την υλοποίηση προγραμμάτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν.

Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, εφόσον εκκρεμεί επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή και ο δικαιούχος είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν η τελική γνωμάτευση προσδιορίσει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας η διαφορά θα παρακρατείται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παρβατικών συμπεριφορών που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορήγησεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας. Έτσι, μέσω του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» θεσπίζεται η σύζευξη των ηλεκτρονικών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να καθίσταται ευχερής ο έλεγχος κάθε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Επιβάλλεται η δήλωση στα κατά τόπους ληξιαρχεία των δήμων, όλων των οικογενειακών μεταβολών που επέρχονται στους ασφαλισμένους αλλά και τους συνταξιούχους. Η άδεια ταφής συνταξιούχου εκδίδεται, αφού προηγηθεί η δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΗΔΙΚΑ) ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, καθίσταται υποχρεωτική στις γεννήσεις, η απόδοση ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης. Η παράλειψη δήλωσης ληξιαρχικών γεγονότων επισύρει πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

Σοβαρές είναι οι κυρώσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Το δημόσιο θα στρέφεται εναντίον του υπαλλήλου και του ιδιώτη ωφελουμένου διεκδικώντας αποζημίωση.

Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων ολόκληρο το 24ωρο. Ακόμη αυξάνεται το εργόσημο, μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%.

Παράλληλα, στους ελέγχους του ΣΕΠΕ και των επιθεωρητών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, συμμετέχουν στο εξής οι Υπηρεσίες Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ καθιερώνεται από την 1η Ιουλίου εκτός από το φορολογικό πιστοποιητικό και η έκδοση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού.

Επιπλέον η Οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνει την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, με την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Στο σχέδιο νόμου εισάγονται, κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου που περιλαμβάνουν πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.

Με τον νέο νόμο προβλέπονται ακόμη, χρηματικά πρόστιμα, προσωρινή διακοπή λειτουργίας ακόμη και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης και υπηρεσιών καθαρισμού ή φύλαξης που υπογράφουν συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ εξακολουθούν να καταβάλλουν τις συντάξεις κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε αγρότες με οφειλές έως 4.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Με τον νέο νόμο ρυθμίζονται ακόμη, οικονομικά θέματα του ΟΑΕΔ και προβλέπεται η δημιουργία στον Οργανισμό, ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, ενώ θα συμμετέχει -για πρώτη φορά- με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Καταργούνται τέλος, 12 θέσεις ειδικών συνεργατών του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook