Στις 16 Φεβρουαρίου έγινε η Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων αλλά και τα προβλήματα εφαρμογής του Ν.4039/2012 από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, και το αμφιθέατρο κατάμεστο. Στην Ημερίδα, μίλησαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι από κλάδους συναφείς με την προστασία των ζώων.

Μεταξύ αυτών, τρεις Εισαγγελείς, καθηγητές πανεπιστημίων, Εγκληματολόγος, παιδοψυχολόγος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν η κα. Μπομπολάκη ως Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ο κ. Εμ. Ρούσσος-Παπαδάκης, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κα Ρεγγίνα Αργυράκη τον χαιρετισμό του Πρύτανη κ. Πελεγρίνη – αφού ο ίδιος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, της κας Αθηνάς Τραχίλη, Προέδρου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, και τέλος της κας Παπαδάκη εκ μέρους του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έναρξη της Ημερίδας, έγινε με την ομιλία του κου Παύλου Σούρλα, Καθηγητή Νομικής Σχολής, ο οποίος ανέλυσε την υποχρέωση που έχουμε προς τα ζώα. Ο κύριος Σούρλας, μέσα από την ομιλία του, προσπάθησε να αναδείξει την διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των ζώων από τους ανθρώπους, κατά την διάρκεια που σχηματίζεται ένας νόμος.

Έκανε προσπάθεια να αναδείξει τέσσερις ξεχωριστές προσεγγίσεις για το ηθικό status των ζώων, ενώ κατέληξε με την διαπίστωση ότι μπορεί μεν να μην έχουν όλα τα όντα ίδια ηθική αξία, όμως είναι ηθικά μειωτικό για εμάς τους ίδιους να μην προστατεύουμε αυτούς που πονούν και οπωσδήποτε πρέπει να τυγχάνουν της εύνοιάς μας.

Ακολούθησε η κα Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έναν αρκετά χειμαρρώδη και καυστικό λόγο που ξεσήκωσε όλο το ακροατήριο. Η κα Αργυράκη αμφισβήτησε εξ ολοκλήρου την κυριαρχία του ανθρώπου που όπως χαρακτηριστικά είπε \”έχει καβαλήσει το καλάμι και έχει φτάσει η ώρα να κατέβει\”, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αρμοδιότητα αυτών που νομοθετούν για τα ζώα, ενώ έφερε ένα παράδειγμα την πολυνομία με αντιφάσεις που υπάρχουν μέσα στους νόμους.

Όπως είπε αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν την τύφλα τους. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι κα Αργυράκη έλαβε το μεγαλύτερο χειροκρότημα από το ακροατήριο, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν προφανώς ασπάζονται τον λόγο της, και φρόντισε να τονίσει ότι η κτηνιατρική δεν ασκείται μέσα από γραφεία….

Η κα Αργυράκη, συνέχισε λέγοντας ότι προκαλεί σοκ η μη αναφορά στην προστασία των ζώων μέσα στο Ελληνικό Σύνταγμα, ενώ σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η προστασία των ζώων είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη ακόμα και 50 χρόνια πριν.

Ο κ. Ντινόπουλος, Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. μέσα από την ανατομία ανθρώπων και ζώων, εξήγησε πόσο όμοια πλάσματα είμαστε όλοι μας και πολλές φορές ανατομικά ο άνθρωπος υστερεί έναντι των ζώων. Μέσα από αυτή την ανάλυση, προσπάθησε να δείξει την πλάνη που μας διακατέχει ότι οι άνρθωποι είμαστε ανώτερα όντα από όλα τα υπόλοιπα του πλανήτη!

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Εμ. Ρούσσος-Παπαδάκης, όπου όπως ο ίδιος είπε είναι και αρμόδιος στην αντίστοιχη θέση του Αρείου Πάγου για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Αντιεισαγγελέας έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν για την λατρεία των ζώων ως θεότητες, την χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων και άρα την ανάγκη προστασίας τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζώα εκτροφής για την διατροφή μας, που δεν πληρούνται οι κανόνες στα σφαγεία, και άρα τα ζώα γεμίζουν τοξίνες που τελικά εμείς καταναλώνουμε!

Και ο κ. Αντιεισαγγελέας, τόνισε την ανάγκη της Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας των ζώων, κάτι που υφίσταται όπως προείπαμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, ενώ στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά.

Η κα Χρυσογιάννη, Αντεισαγγελέας Εφετών Δ. Κρήτης, επικέντρωσε την ομιλία της, στην παθητική κακοποίηση ζώων και πως αυτή εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 16. Όπως ανέλυσε, η ενεργητική κακοποίηση (π.χ. πυροβολισμός) είναι κάτι που γίνεται μία συγκεκριμένη στιγμή και τελειώνει.

Το μαρτύριο όμως ενός ζώου, το οποίο ζει μόνιμα δεμένο, χωρίς φαγητό και νερό, η χωρίς προστασία από τα καιρικά φαινόμενα είναι κάτι διαρκές και επίπονο. Κατά την γνώμη της – αν και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι οι παραβάσεις ευζωίας εμπίπτουν στην παθητική κακοποίηση και άρα στο άρθρο 16 – θα πρέπει να γίνει σαφές στον νόμο και όχι να ερμηνεύεται αυτό κατά το δοκούν από Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές.

Κατά την ομιλία της, η κα Χρυσογιάννη, έκανε λόγω για την ανάγκη να προστεθεί η Αστυνομία στα αρμόδια όργανα ελέγχου πλην των ποινικών. Εξάλλου όπως είπε, η Ελληνική Αστυνομία είναι η καθ ύλην αρμόδια εκ του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος τόνισε την ανάγκη μετατροπής των ειδεχθών εγκλημάτων από βαριά πλημμελήματα που είναι σήμερα σε κακούργημα.

Ακολούθως η κα Θεοδωροπούλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, αρμόδια για την Προστασία των Ζώων, ανέλυσε τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της Δημοτικής, και κυρίως για τους δεύτερους, όπου έκανε λόγω για την υποχρέωσή τους να διενεργούν προανάκριση αφού από τον κανονισμό σύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας τους δίνεται η δυνατότητα ανακριτικών υπαλλήλων.

Σύγκρινε επίσης τις ποινές που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και έφερε ως παράδειγμα την Γερμανία όπου οι ποινές είναι πολύ μικρότερες, αλλά πάντα χωρίς αναστολή. Κατά συνέπεια αν κάποιος κακοποιήσει το ζώο του, μπορεί να λάβει μόνο 6 μήνες φυλακής αλλά η ποινή θα εκτελεστεί κανονικά, χωρίς να έχει το δικαίωμα αναστολής, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, όπου οι ποινές είναι πολύ μεγαλύτερες, υπάρχει όμως το δικαίωμα έφεσης, αναστολής και εξαγοράς.

Κατά την άποψή της, οι κακοποιήσεις που συμβαίνουν κατ εξακολούθηση, κατ\’επάγγελμα, από πολλά άτομα, και κατά συνήθεια, πρέπει να αναβιβαστούν σε κακούργημα.

Αμέσως μετά ο κύριος Περιστέρης, Αστυνόμος Β, Κτηνίατρος, τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των αστυνομικών επί των αρμοδιοτήτων τους, ενώ το κυριότερο σημείο που έθεσε ήταν αυτό της δημιουργίας σώματος μέσα στην Ελληνική Αστυνομία για την προστασία των ζώων, με την συνδρομή πολιτών.

Ο κ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρος ειδικός στο Διοικητικό Δίκαιο, μίλησε για την απαξίωση των φιλοζωικών σωματείων από την πολιτεία, κάτι που διαφαίνεται και από τις διατάξεις του Ν.4039/2012, ιδίως εκεί που ο νομοθέτης προβλέπει ότι τα ζώα τα οποία οι Δήμοι κρίνουν ως ζώα προς ευθανασία, \”υποχρεώνει\” ουσιαστικά τα φιλοζωικά σωματεία να τα αναλάβουν ώστε να μην θανατωθούν.

Ανάδειξε επίσης την αναγκαιότητα γνωμοδοτικών δικαιωμάτων στα φιλοζωικά σωματεία επί της δημιουργίας νόμων που αφορούν την προστασία των ζώων, ενώ εξέθεσε την μεγάλη ανάγκη εκπροσώπησης πολιτικής αγωγής σε δικαστήρια εναντίων αυτών που τα κακοποιούν και την σαφή συμπερίληψη αυτού του δικαιώματος στον Νόμο, ώστε να μην έγκειται αυτή η απόφαση στην διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου.

Κλείνοντας την Ημερίδα, ο Παιδοψυχίατρος κύριος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην παιδική κακοποίηση ζώων που συνήθως περνάει απαρατήρητη στους γονείς ή στον περίγυρο, κάτι που όμως συνήθως κρύβει από πίσω μία γενικότερη τάση κακοποίησης των αδύνατων και όχι μόνο των ζώων. Αναφέρθηκε στην ήδη γνωστή σε όλους μας μελέτη \”Οι άνθρωποι που είναι βίαιοι προς τα ζώα δεν σταματούν εκεί\” και τόνισε την ανάγκη προσοχής των ανηλίκων με τέτοιες συμπεριφορές και παροχής βοήθειας, αφού όπως είπε και τα ίδια τα παιδιά είναι θύματα και όχι μόνο θύτες.


 
Η Ημερίδα έκλεισε με την υπογραφή ψηφίσματος μεταξύ ΠΦΠΟ και ΕΕΕ το οποίο ακολουθεί αυτούσιο. 

\”Σήμερα που ο λαός μας έχει γονατίσει κάποιοι από εμάς συνειδητοποιούμε πως σε τέτοιες ώρες ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε το τραίνο του Ουμανισμού να ξεκινήσει πάλι.

Για να το οδηγήσουμε στην κοιλάδα των ανθρώπινων αξιών πρέπει να σταθούμε ήρωες και όχι μηδενικά.

Πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να καλλιεργεί την αρετή, το ακέραιο του χαρακτήρα, την συνέπεια προς το καθήκον, τον σεβασμό σε κάθε έμβια ύπαρξη, την καταστολή της βίας, το αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς την φύση και όλα τα πλάσματά της, την δημιουργία πολιτών με την ικανότητα διάκρισης του αληθούς από το απατηλό, την ανιδιοτελή προσφορά, την συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την έλλειψη εγωισμού.

Τώρα που σχεδόν όλα καταλήγουν εκπτωτική εμπρός στην ανάγκη άμεσης εξαργύρωσης, διατρανώνουμε την επιδίωξή μας να δεσμευθούμε σε τρία θεσμικά επίπεδα – και συνταγματικά και με ένα όντως φωτισμένο νομοθέτημα και με την προσφορότερη συνεργασία των συμπλεκομένων πολιτειακών φορέων – για την προστασία και την ευζωία των βιολογικών μας εταίρων μέσα στην φύση. Αλλά και στην προστασία της ίδιας, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία εγείρεται η ανάγκη να υπερασπιστούμε όσους και όσα υφίστανται το αποτέλεσμα της δικής μας κακοδιαχείρισης, ενώ ποτέ δεν τους παραχωρήσαμε την ευκαιρία του δικαιώματος.

Η παραχώρηση αυτού του τελευταίου αναδεικνύεται έτσι σε ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον περιστασιακό διαχειριστή και την όντως ηθική προσωπικότητα.

Αναστασία Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Νομικός

Εμμανουήλ-Ρούσσος Παπαδάκης
Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

*Το ψήφισμα βασίστηκε εν πολλοίς στην πνευματική “Χάρτα του Αιγαίου” του 2007 και στην αντιφώνηση του Ε.Ρ. Παπαδάκη προς τον Daniel con Betit κατά την απονομή σε αυτόν του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ περίπου πριν ένα έτος. \”

happydogsworld.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook