Μια απρόσμενη στήριξη ήρθε απο την Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στα Χανιά.

Η βουλευτής στην Α\’Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κα Έλενα Ράπτη, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας στην οποία αναφέρει την προσφορά και τα προβλήματα του ΚΗΦΑΑΜΕΑ και ζητά την στήριξή του.

Αναλυτικά στην Ερώτηση της κας Ράπτη αναφέρονται τα εξής :

\”Κύριε Υπουργέ,

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «Η Στοργή» είναι ένα ΝΠΙΔ με έδρα τα Χανιά, το οποίο επί 18 χρόνια, από την ίδρυσή του, παρέχει ημερήσια φροντίδα σε άτομα με βαριές κινητικές και νοητικές αναπηρίες, ενώ σήμερα φιλοξενεί 20 άτομα με εγκεφαλική παράλυση, το 80% των οποίων βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο και δεν αυτοεξυπηρετούνται. Το Κέντρο έχει καθορισμένο από το νόμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έχει μια τεράστια και πολυετή κοινωνική προσφορά αναγνωρισμένη από ολόκληρη την τοπική κοινωνία που στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο του.

Εδώ και τρία περίπου χρόνια το Κέντρο καταβάλλει μάλιστα προσπάθειες αποπεράτωσης του ιδιόκτητου κτιρίου του (με έγκριση πολεοδομίας και Περιφέρειας Κρήτης) σε οικόπεδο που του έχει παραχωρήσει η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που θα μπορεί να φιλοξενήσει καθώς και την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα. Για το σκοπό αυτό έχει μάλιστα υποβάλλει και στο ΕΣΠΑ 2007-2013 σχετική πρόταση προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ.

Για να προχωρήσει ωστόσο το έργο είναι απαραίτητη η οικονομική βιωσιμότητα του Κέντρου, η οποία σε μεγάλο βαθμό θίγεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που ανέρχονται ήδη σε 160.000 ευρώ χωρίς να διαφαίνεται καμιά άμεση προοπτική καταβολής τους αλλά και χωρίς να υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από τον οργανισμό.

Ήδη το Κέντρο χρωστά μισθούς 4 μηνών στο προσωπικό του (περίπου 40.000 ευρώ), ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 20.000 ευρώ, αδυνατεί να καταβάλει το μίσθωμα του κτιρίου όπου στεγάζεται και από το Δεκέμβριο είναι χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, αφού δεν μπορεί να πληρώσει για την αγορά του.

Να σημειωθεί επίσης, πως τηρώντας αυστηρά τις προϋποθέσεις του νόμου, το Κέντρο έχει υπογράψει συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή Ημερήσιου Νοσηλίου, το οποίο ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησε να καταβάλλεται.

Συμφωνώντας, είμαι βέβαιη, πως αυτή δεν είναι μια εικόνα που αρμόζει σε μια δομή κοινωνικής φροντίδας,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Πότε προτίθεται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα στο Κέντρο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις λειτουργίας του και να μην κλείσει αφήνοντας στο δρόμο άτομα με βαριές αναπηρίες;

Μπορείτε να παρέμβετε προσωπικά στο θέμα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες εκταμίευσης των οφειλόμενων ποσών;

Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Αριθμός πρωτοκόλλου: 7425
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Έλενα Ράπτη\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook