Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων πραγματοποιείται η πορεία του ΠΑΜΕ προς την πλατεία Συντάγματος. Σε εξέλιξη είναι και η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Κλειστοί οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Σε εξέλιξη είναι, επίσης, το συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ.

«Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος, διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο» δήλωσε η Αλ.Παπαρήγα.

Μικροένταση προκλήθηκε όταν αγρότες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ομονοίας με δύο τρακτέρ. Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους σταματήσουν, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις οι αγρότες κατάφεραν να οδηγήσουν τα οχήματα στο χώρο της συγκέντρωσης.

Βασικά αιτήματα της γενικής απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

Με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί «Μοναστηράκι», «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ακρόπολη» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι το τέλος των συγκεντρώσεων.

Σημειώνεται ότι η επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία δεν έχει αρθεί. Ωστόσο, η ΠΝΟ αποφάσισε να απεργήσει κι έτσι τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια.

Προβλήματα στις πτήσεις, καθώς η ΟΣΥΠΑ πραγματοποιεί στάσεις εργασίας από τις 06:00 έως 10:00 και 17:00 έως 21:00.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από τις 9 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν μέλη της ΠΑΣΕΒΕ στο εμπορικό κέντρο, στην οδό Τσιμισκή. Λίγο αργότερα, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.

Στις 10 το πρωί, οι λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν στην Πύλη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης διεκδικούν κυρίως τη διατήρηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Φανή Γουργούρη, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή των εργαζομένων (λιμενεργάτες και διοικητικό προσωπικό) στη σημερινή απεργία ξεπερνάει το 80%.

Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη και η συγκέντρωση, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων και Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά».

Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στις 10:30, συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ και πραγματοποίησαν πορεία επί της Εγνατίας.

Επίσης, από τις 10:30 το πρωί, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα μέλη της ΣΠΙΘΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Από τις 11 το πρωί, διαμαρτυρία διεξάγεται και στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Εθνικής Αμύνης.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα λεωφορεία, με προσωπικό ασφαλείας.

Στη Δράμα το συλλαλητήριο έγινε με τη συμμετοχή αγροτών και την παρουσία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων από τα τρία «μπλόκα» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Οι αγρότες, με τα τρακτέρ, απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της Δράμας που οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της Δράμας.

Η πορεία που οργανώνεται στη Λάρισα θα καταλήξει στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη Κρήτη σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο Ηράκλειο (δείτε εδώ), ενώ εντυπωσιακή είναι και η συγκέντρωση στο Λασίθι (δείτε εδώ)


in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ