Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν μια απ’ τις πλέον αποδοτικές και αποτελεσματικές συσκευές χρήσης ηλιακής ενέργειας, τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στις μέρες μας, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, η επιλογή ενός αξιόπιστου θερμοσίφωνα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

Ειδικά αν ζει κάποιος σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως η Κρήτη,  είναι ευκολονόητο ότι η οικονομία στη τσέπη σας θα είναι μεγάλη.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες, λειτουργία και είδη

Πρακτικά λέγοντας για ηλιακούς θερμοσίφωνες, εννοούμε ένα ηλιακό σύστημα που σκοπό έχει να ζεστάνει το νερό αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι από τις πιο απλές και αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Εξασφαλίζουν οικονομία με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού χάρη σε αυτούς αποφεύγεται η έκλυση δεκάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πριν αγοράσετε μια συσκευή θέρμανσης νερού θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τις ανάγκες σας, τις προτεραιότητες και τις οικονομικές σας δυνατότητες, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε λύσης, προκειμένου να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:

  • Ανοικτού κυκλώματος οι οποίοι ζεσταίνουν το νερό απευθείας.
  • Κλειστού κυκλώματος οι οποίοι χρησιμοποιούν εναλλάκτη θερμότητας για τη θέρμανση του νερού και χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας.

Ανάλογα με τις ενεργειακές πηγές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:

  • Διπλής ενέργειας: Λειτουργούν είτε με ηλιακή είτε με ηλεκτρική ενέργεια.
  • Τριπλής ενέργειας: Έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του ηλιακού διπλής ενέργειας και επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό που παράγεται από τον λέβητα του καλοριφέρ.

 
Τέλος, με βάση τους καθρέπτες που χρησιμοποιούν:

  • Καθρέπτες απλοί, μαύρης βαφής
  • Καθρέπτες επιλεκτικοί υψηλής απόδοσης με ειδική επεξεργασία τιτανίου διαμορφωμένου σε κενό υψηλής απορροφητικότητας 95%

 

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Για την καλύτερη απόδοση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το σημείο τοποθέτησής του. Συγκεκριμένα η επιλογή της καλύτερης δυνατής  θέσης (συνήθως νότος), που θα εξασφαλίζει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η κλίση του πρέπει να είναι 20-50 μοίρες, να έχει την ελάχιστη δυνατή απόσταση από την υδραυλική σύνδεση και να μην σκιάζεται από άλλα αντικείμενα.

Φυσικά, για την τήρηση όλων των παραπάνω, σημαντικό είναι,  η εγκατάσταση να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο θα εγγυάται την ορθή λειτουργία.

 
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες ΄΄ECO GREEN΄΄ από την εταιρεία Δ. Ξυλινάκης & Σια ΕΕ ΄΄NOBEL΄΄

Η εταιρεία NOBEL ασχολείται από το 1975 με την κατασκευή και εμπορία ηλιακών και ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, θέτοντας υψηλούς στόχους που αφορούν στην ποιότητα σε όλους τους τομείς: παραγωγική διαδικασία, προϊόν, υπηρεσίες.

Διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα ηλιακών θερμοσιφωνικών συστημάτων που καλύπτουν όλες τις οικιακές ανάγκες ζεστού νερού χρήσης, η NOΒEL εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα της, με γνώμονα την συνεχή αναβάθμιση τους.

Όλοι οι θερμοσίφωνες είναι κατασκευασμένοι από άριστα υλικά, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και φέρουν όλα τα πιστοποιητικά και τις εκθέσεις δοκιμών που επιβεβαιώνουν την ποιότητά τους.

Οι διαδικασίες παραγωγής και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι φιλικές προς το περιβάλλον και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων διασφαλίζεται τόσο μέσω αυστηρών ποιοτικών ελέγχων σε όλα τα στάδιά της παραγωγής όσο και με μετρήσεις σε διαπιστευμένα έγκριτα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η παραγωγή των ηλιακών συστημάτων πραγματοποιείται σε δύο ιδιόκτητες υπερσύγχρονες αυτόνομες εργοστασιακές μονάδες καθετοποιημένων γραμμών παραγωγής, εξοπλισμένες με μηχανήματα ρομποτικής τεχνολογίας.

Τύποι ηλιακών θερμοσιφώνων :

CLASSIC

Η κλασσική σας επιλογή . Η άριστη ποιότητα του επιλεκτικού συλλέκτη APOLLON AL συναντά το θερμοδοχείο CLASSIC σε GLASS ή INOX και μαζί συνθέτουν συστήματα υψηλών αποδόσεων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

\"\"

AELIOS
Σειρά ηλιακών θερμοσιφώνων για μια οικονομικότερη πρόταση υψηλής απόδοσης και αισθητικής . διατίθενται μόνο σε GLASS . Το μπόιλερ AELIOS διαφοροποιείται από το CLASSIC με τα νέας σχεδίασης πλευρικά πλαστικά καπάκια που προσφέρουν μια νέα αισθητική προσέγγιση. Ο συλλέκτης  AELIOS ,με προφίλ αλουμινίου  νέας σχεδίασης, διατίθεται με απορροφητή επιλεκτικό ή μαύρης βαφής . Έτσι έχουμε την επιλεκτική σειρά AELIOS ALS και τη σειρά μαύρης βαφής AELIOS ALB.

\"\"

APOLLON
Ο πρωτοποριακός ηλιακός θερμοσίφωνας APPOLON αποτελεί την κορυφαία επιλογή, συνδυάζοντας την υψηλή απόδοση με την ιδιαίτερη και διακριτική αισθητική . Είναι ένα προιόν που έχει κερδίσει την προτίμηση  απαιτητικών αγορών του εξωτερικού . Στο μοντέλο αυτό δεν υπάρχουν εμφανείς συνδέσεις , καλωδιώσεις και σωληνώσεις . Όλα αυτά καλύπτονται από ειδικά διακοσμητικά καλύμματα , από υλικά που αντέχουν στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες.

\"\"

 

Τους Ηλιακούς ερμοσίφωνες της Nobel με διακριτικό τίτλο ΄΄ECOGREEN΄΄, μπορείτε να τους βρείτε στο κατάστημα ΥΔΡΟtherm ΧΙΩΤΑΚΗΣ, στα Χανιά, στη λεωφόρο Καζαντζάκη 40 στο Βαμβακόπουλο (τηλ. επικοινωνίας: 28210 99644, www.nobel.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook