Μείωση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά και κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας βλέπει η Standard & Poor΄s σε ανάλυσή της. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι αυτό το νέο κούρεμα δε θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά το χρόνο υλοποίησης του νέου κουρέματος ξένες τράπεζες και οίκοι δείχνουν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s σε ανάλυση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ο οίκος, που αυτή τη στιγμή αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- με σταθερές προοπτικές, σημειώνει ακόμη ότι η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας (B-/Stable/B) δεν είναι επικείμενη.

«Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160% παραμένοντας βαρύς», επισημαίνει ο αναλυτής της S&P, Μόριτζ Κράμερ, προσθέτοντας όμως:

«Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Περιμένουμε ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης,) κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor΄s».

Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο ίδιος, ότι η S&P δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «D» σε ένα τέτοιο σενάριο.

Τα σενάριο νέου κουρέματος συμμερίζεται και η ιαπωνική τράπεζα Nomura, η οποία είναι πεπεισμένη πως οι συζητήσεις για ένα επερχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επισήμων δανειστών της χώρας (OSI), θα ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές του Μαΐου – Αυγούστου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook