Ελληνική ήταν η πρόταση προς το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου FREMM και τεσσάρων αεροσκαφών παρακολούθησης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Για το θέμα της ενδεχόμενης προμήθειας των γαλλικών φρεγατών υπήρξε αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαμάχη με την κυβέρνηση.

Μιλώντας για την «πολύ σημαντική» αναφορά του Γάλλου προέδρου στην AOZ, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε στον Real FM ότι «υπάρχει, επίσης, και η πρόταση που υποβάλαμε εμείς και συζητείται, γιατί μας ενδιαφέρει η άμυνα της χώρας -έχουμε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, αλλά δεν παραμελούμε τις αμυντικές ανάγκες- η πρότασή μας να δανείσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, για να έχουμε μία καλύτερη εποπτεία του Αιγαίου».

Ο κ. Κεδίκογλου διυεκρίνισε επίσης ότι «η πρόταση είναι για ενοικίαση» διότι «δυστυχώς, τα οικονομικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή, δεν επιτρέπουν τέτοιο σχεδιασμό».

O ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γαλλικών φρεγατών, κάνοντας λόγο για «πολλά ερωτήματα» που γεννιούνται «για τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, όπως αυτή του νερού, καθώς και για άνευ χρησιμότητας, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο, αγορές φρεγατών».

Επίσης ο κ. Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο «οι Αρχηγοί και των τριών Όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά» και αναρωτήθηκε: «Τι άλλαξε από τότε; Υπάρχουν εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη προμήθεια με όποιον τρόπο νέων όπλων και συγκεκριμένα αυτών των όπλων;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις αιτιάσεις αυτές, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Άμυνα. Ας το καταλάβει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα διασφαλίζει το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θωρακίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

in.gr