Σε εσπευσμένες εκλογές φαίνεται πως οδηγείται η Βουλγαρία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας από τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Ο Μπορίσοφ εξηγώντας την αμετάκλητη, όπως τονίζει, απόφασή του να παραιτηθεί σημειώνει ότι «δεν μπορώ να βλέπω ματωμένη τη γέφυρα του Αετού» αναφερόμενος σε γέφυρα στη Σόφια όπου την Τρίτη σημειώθηκαν συγκρούσεις πολιτών και αστυνομικών.

«Κάθε σταγόνα αίματος είναι ντροπή για εμάς», τόνισε.

Τις προηγούμενες ημέρες οι δυναμικές κινητοποιήσεις έφεραν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, με τα συνθήματα που στόχευαν ευθέως την κυβέρνηση να κυριαρχούν: «Παραιτήσου» και «Μαφία». Αφορμή οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος καθώς για πολλούς Βούλγαρους —και ιδίως τους συνταξιούχους— είναι δυσβάστακτες.

Μετά από ημέρες γενικά ήρεμων διαδηλώσεων, την Κυριακή και την Τρίτη επενέβη βίαια η αστυνομία, με αποτέλεσμα την Τρίτη να τραυματιστούν 15 άτομα και να γίνουν 25 συλλήψεις.

Η προσπάθεια του Μπορίσοφ να επιρρίψει ευθύνες για τις αυξημένες τιμές σε ξένες εταιρείες ενέργειας (δύο τσέχικες και μία αυστριακή) δεν έπεισε τους πολίτες.

Τον λόγο έχει πλέον το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, το οποίο την Πέμπτη θα κληθεί μάλλον τυπικά να ψηφίσει για την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Αν εγκριθεί η παραίτηση, ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ θα ορίσει μεταβατική κυβέρνηση ως τις εκλογές, που κανονικά θα γίνουν τον Ιούλιο αν και μπορεί να μετατεθούν για και τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Το GERB, το κόμμα του Μπορίσοφ, δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που μάλλον θα επισπεύσει τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε σημειώνουν και τα ξένα μέσα, ο Μπορίσοφ είναι άλλος ένας Ευρωπαίος ηγέτης που αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω της ογκούμενης δυσαρέσκειας από τη λιτότητα—δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλωστε ότι η δημοφιλία του ίδιου έχει μειωθεί σημαντικά.

Το προφίλ του δυναμικού, πραγματιστή ηγέτη -ένα είδος Πούτιν των Βαλκανίων- που καλλιέργησε ο Μπορίσοφ μάλλον δεν αποδίδει, εκτιμούν ακόμη. Οι υποσχέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς και της φτώχειας με τις οποίες εκλέχτηκε το 2009 έμειναν και αυτές κενά γράμματα ενώ οι περιπτώσεις εύνοιας προς άτομα του περιβάλλοντός του και οι παλινωδίες του έπληξαν ακόμα περισσότερο την εικόνα του.

in.gr