Κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού, μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η αστυνομία προσάγει δεκάδες κατοίκους καθημερινά και υπό την απειλή ότι θα κατηγορηθούν για απείθεια τους εξαναγκάζει να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού.

Σε μια περίπτωση, δε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο οικογενειάρχες «εξαφανίστηκαν» για πέντε ώρες από τα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία δεν επιβεβαίωνε ότι είχαν προσαχθεί.

Τα δύο άτομα προσήχθησαν στις 17:00 το απόγευμα και οι οικογένειές τους δεν γνώριζαν για την τύχη τους για περισσότερες από πέντε ώρες. Τόσο οι στενοί συγγενείς τους, όσο και οι δικηγόροι τους καλούσαν στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου και στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής, ωστόσο αξιωματικοί δήλωναν πληρη άγνοια για τις προσαγωγές, γεγονός που κορύφωσε την αγωνία των οικογενειών.

Τελικά, λύση στο «μυστήριο» έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που ζήτησε να συναντηθεί με τον αστυνομικό διευθυντή.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, η κ. Ιγγλέζη δήλωσε: «Εδώ εξαφανίζονται άνθρωποι. Έπρεπε να έρθω εδώ από 70 χλμ μακριά για να μάθουμε που βρίσκονται δύο οικογενειάρχες με παιδιά. Ο αστυνομικός διευθυντής μου δήλωσε αναρμόδιος, αφού επί ώρες δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Τους αντιμετώπισαν σαν κοινούς εγκληματίες. Τους εξανάγκασαν να δώσουν γενετικό υλικό, τους πήραν αποτυπώματα και τους φωτογράφισαν. Είναι απίστευτα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στον τόπο μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περισσότερες από 50 είναι οι προσαγωγές κατοίκων της περιοχής από την Κυριακή. Πολλοί προσαχθέντες αναφέρουν ότι η αστυνομία τους παίρνει γενετικό υλικό με απειλές. Όπως καταγγέλλουν: «Σε κρατούν 7 - 8 ώρες στο αστυνομικό τμήμα και ζητούν να δώσεις σάλιο για ταυτοποίηση DNA. Αν αρνηθείς, σου λένε ότι θα κατηγορηθείς για απείθεια κι ότι θα σε κρατήσουν όλη τη νύχτα ώς την άλλη μέρα το πρωί. Αρκετοί έχουν υποκύψει στον εκβιασμό και τις απειλές. Πρόκειται για τρομοκρατία ενός ολόκληρου τόπου».

Τον «εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας» και «την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας» κατήγγειλαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Ιερισσό Χαλκιδικής γυναίκες της περιοχής.

Θεωρούν ότι η πρακτική αυτή δεν έχει ως στόχο τον εντοπισμό των δραστών των επεισοδίων στις Σκουριές, αλλά την τρομοκράτηση των πολιτών που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Συλλόγων Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου.

Την Κυριακή, στις 11:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Παναγιά συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

 

in.gr