Με μια προσωπικότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας ξεκινούν οι ανοιχτές συναντήσεις στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ιδέας του Κοινωνικού Χώρου, θα μιλήσει εκεί, στην αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, με θέμα «Συμπόνια και ενσυναίσθηση, δύο σημαντικά ζητούμενα της εποχής. Ο ρόλος της οργανωμένης εθελοντικής προσφοράς».

Όπως σημειώνει ο Χρήστος Λιονής, «η Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο όπου, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι θεσμοί και οι αξίες συζητούνται και επαναπροσδιορίζονται.

Τα ζητήματα της παιδείας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Το εθελοντικό κοινωνικό κίνημα αναζητά διαδρομές, μέσα και μεθόδους για να αμβλύνει τις συνέπειες αυτής της κρίσης, ιδιαίτερα αυτή που δοκιμάζει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η ενσυναίσθηση ορίζεται όχι μόνο ως ανάγνωση του πόνου των ασθενών και γενικά των πασχόντων αλλά και ως έκφραση επιθυμίας ανακούφισης του πόνου.

Στην ομιλία του κ. Λιονή θα συζητηθεί η θέση της ενσυναίσθησης στην οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια αλληλεγγύης στην περίοδο της κρίσης. Πρόκειται άραγε για ουτοπία;

Για την απάντηση στο ερώτημα αυτό προσκομίζεται η εμπειρία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συζητείται ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάληψη ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών.

Ο Χρήστος Λιονής είναι πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Δημόσια Υγεία.

Η ομιλία ακολουθείται από συζήτηση και προσκαλούνται σ’ αυτή όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού βρίσκεται στην οδό Μονής Αγκαράθου 9, κάτω από τον Άγιο Δημήτριο, στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook