Ο πληθυσμός της Ελλάδας «υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» και τονίζει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι «η διακοπή των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι για τη χώρα μας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι την έξοδο από την κρίση, σε αντίθεση με την Ιρλανδία η οποία «βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση».

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης και ότι οι αποφάσεις για το θέμα πρέπει να ληφθούν σύντομα, καθώς η κρίση χρέους της κινδυνεύει να επεκταθεί στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. «Για μένα σήμερα η Κύπρος είναι συστημική» τόνισε ο Κλάους.

Η Γερμανία έχει υπενθυμίσει επανειλημμένως ότι ο συστημικός κίνδυνος αποτελεί προϋπόθεση για την παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού προς βοήθεια μίας χώρας σε δύσκολη οικονομική θέση.

«Αρχικά, πρέπει να επαληθεύσουμε αν η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Είναι μία από τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», εξηγούσε τον περασμένο μήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Σχετικά με τις επερχόμενες ιταλικές εκλογές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζει την άποψη ότι αποτελούν πηγή αβεβαιότητας παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει τα μέσα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την απερχόμενη κυβέρνηση ήταν κρίσιμες. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να τις συνεχίσει», τόνισε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook