H πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι τώρα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πιστεύει η Standard & Poor\’s, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ακόμη απίθανο και το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί επίσης ότι μια πιθανή μείωση του χρέους της Ελλάδας μέσω συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) δεν θα αλλάξει την αξιολόγηση της χώρας από το επίπεδο του B- που ήδη έχει.

Όπως αναφέρει ο οίκος, ο λόγος χρέους-προς-ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβαίνει το 160% και παραμένει επαχθής.

Σε χθεσινό του σχόλιο για την Κύπρο, όπου αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο Μόριτζ Κράμερ, επικεφαλής των αξιολογήσεων της S&P για Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική (ΕΜΕΑ), ανέφερε ότι θεωρεί πως εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, τότε τα μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όμως μια τέτοια αναδιάρθρωση χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα, κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό «χρεοκοπία» (default) της Standard & Poor\’s.

Έτσι, η S&P δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «D» εάν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί.

Όσον αφορά την Κύπρο, αν και η δομή του τραπεζικού συστήματός της είναι διαφορετική σε σύγκριση με αυτή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει, κατά την άποψη του οίκου.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook