Τα κύματα υποήχων που προκάλεσε η πτώση του μετεώρου στα Ουράλια την περασμένη εβδομάδα ήταν τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ο οργανισμός που συνέλεξε τα δεδομένα από σταθμούς μέτρησης σε όλο τον κόσμο.

Τα ηχητικά κύματα της μετεωρικής πτώσης είχαν συχνότητα γύρω στα 10 Hertz, πολύ κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής. Για να γίνει ακουστό, το σήμα φιλτραρίστηκε και επιταχύνθηκε κατά 135 φορές.

Ο απόκοσμος ήχος καταγράφηκε από 17 σταθμούς του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), ο οποίος επαγρυπνεί για ενδεχόμενες πυρηνικές εκρήξεις σε όλο τον κόσμο (και κατέγραψε την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας).

Οι υπόηχοι έφτασαν μάλιστα μέχρι το σταθμό της Ανταρκτικής, περίπου 15.000 χιλιόμετρα από την περιοχή των Ουραλίων όπου εξερράγη το μετέωρο.«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη σε σταθερό σημείο επειδή μπορούμε να δούμε την αλλαγή της κατεύθυνσης καθώς το μετέωρο κινείται προς τη Γη» αναφέρει ο Πιερίκ Μιάλ, ειδικός του CTBTO σε θέματα ακουστικής ανάλυσης.

Μέχρι σήμερα, προσθέτει η ανακοίνωση, το ρεκόρ έντασης υπερήχων στην ατμόσφαιρα κατείχε ένα μετέωρο που έπεσε στο Σουλαουέσι της Ινδονησίας το 2009. Η ανάλυση των δεδομένων από τα Ουράλια θα συνεχιστεί τώρα προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πορεία και το μέγεθος του αντικειμένου, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή αστεροειδής από πετρώματα και όχι από συμπαγές μέταλλο.

Η αναθεώρηση της ΝASA

O διαστημικός βράχος είχε διάμετρο γύρω στα 17 μέτρα και όχι 15 όπως ήταν η αρχική εκτίμηση ενώ είχε μάζα περίπου 10.000 τόνους και όχι 7.000. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν πως ήταν επίσης ταχύτερος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με ταχύτητα εισόδου 64.400 χιλιομέτρων την ώρα, ή σχεδόν 18 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η ενέργεια που απελευθέρωσε αντιστοιχούσε σε 500 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών TNT, αντί για 470 kt στην προηγούμενη εκτίμηση. Συγκριτικά, η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 16 kt.

Παρά την αστρονομική του ταχύτητα, το μετέωρο έμεινε ορατό για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα, γεγονός που δείχνει ότι το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα υπό μικρή γωνία πριν εκραγεί τελικά πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.

Το μετέωρο πιστεύεται ότι ήταν ένας μικρός αστεροειδής στην κατηγορία των χονδριτών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πετρώματα με μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλα.με πληροφορίες από in.gr