Σε δισεκατομμύρια υπολογίζει τα κέρδη των Ευρωπαίων από τα ελληνικά ομόλογα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μόνο πέρσι υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγα.

Σύμφωνα με το Reuters, ποσό αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας» γράφει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων.

Το Reuters αναφέρει ότι το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εάν αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Παρόλα αυτά τα χρεόγραφα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.

Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα καταβάλλει το ποσοστό των κερδών της από το SMP στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους κέρδη από το πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων που διακρατούν και θα μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα στείλουν στην Αθήνα.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook