Ένα ακόμη βίντεο από την πτώση του μετεωρίτη στα Ουράλια ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη βροχή μετεωριτών

Έχει τραβηχτεί από κάμερα μέσα σε αυτοκίνητο και απεικονίζει την έκρηξή του στον ουρανό. Ο μετεωρίτης "επισκέφθηκε", τη Γη το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Από το ωστικό κύμα, που ακολούθησε την έκρηξη και τη βροχή μετεωριτών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι.

Εξάλλου, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), εκτίμησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης ικανό να εντοπίζει μικρούς αστεροειδείς που απειλούν να πλήξουν τη Γη για να προστατεύσει τον πληθυσμό της.

"Προς το παρόν, είναι κυρίως τα μεγαλύτερα αντικείμενα (μετεωρίτες, αστεροειδείς) που εντοπίζονται. Περίπου το 99% των μεγάλων αστεροειδών με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο έχουν ήδη εντοπιστεί", υπενθυμίζει ο Νικολά Μπομπρίνσκι, επικεφαλής του SSA, του προγράμματος "διαστημικής παρακολούθησης" της ESA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου ένα εκατομμύριο αστεροειδείς των 50 μέτρων ή και περισσότερο "οργώνουν" το ηλιακό μας σύστημα, και λιγότεροι από 10.000 μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί ως ουράνια σώματα που μπορούν να διασταυρωθούν με την τροχιά της Γης.

"Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά, που υπάρχει κίνδυνος μια μέρα να πέσουν πάνω μας, δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχει μια τεράστια δουλειά που πρέπει ακόμη να κάνουμε", τονίζει ο επικεφαλής του SSA, πρόγραμμα που ξεκίνησε στα τέλη του 2008 από τα κράτη μέλη της ESA.news247.gr