Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να καταθέσουν στην Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή στην οποία πλειοψηφούν, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει να θεσπιστεί κατώτερος μισθός, αυξάνοντας την πίεση προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τα ζήτημα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Γερμανία παραμένει μια από τις λιγοστές χώρες της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει θεσπισμένη νομική πρόνοια για τον κατώτερο μισθό βάσει μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέστησαν το ζήτημα αυτό ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής τους εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

Το SPD, οι Πράσινοι και το κόμμα Ντι Λίνκε συμφώνησαν να προτείνουν η Γερμανία να υιοθετήσει έναν ελάχιστο μισθό 8,5 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, η οποία δεν κατονόμασε τις πηγές της.

Τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας θέλουν \”να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από πρακτικές ντάμπιννκ μισθών και να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν ένα εισόδημα από το οποίο θα μπορούν να ζήσουν\”, δήλωσε η Μαλού Ντρέγερ, ανώτερο στέλεχος του SPD και πρωθυπουργός στην Ρηνανία-Παλατινάτο.

Το νομοσχέδιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί από την Άνω Βουλή, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την πλειοψηφία, αλλά πιθανότατα θα απορριφθεί στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, όπου ο συντηρητικός συνασπισμός υπό την Μέρκελ είναι κυρίαρχος.

Έπειτα από δεκαετίες που εκδήλωναν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο μέτρο, οι συντηρητικοί της Μέρκελ πέρυσι συμφώνησαν να ταχθούν υπέρ ενός κατοχυρωμένου νομικά κατώτερου μισθού για τομείς όπου δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει ψήφους που έκλιναν στην κεντροαριστερά.

Υπάρχει κατώτερος μισθός σε διάφορους κλάδους, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων ή τα καθαριστήρια, αλλά όχι γενικής ισχύος κατώτερος μισθός υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα. Η πρόταση των συντηρητικών πάντως δεν φθάνει να συμφωνήσει με την πρόταση της αντιπολίτευσης να οριστεί κατώτερος μισθός ανά κλάδο.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αντιτάσσεται στον υποχρεωτικό κατώτερο μισθό, καθώς διατείνεται ότι αποτελεί υπερβολική πολιτική παρέμβαση στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των μισθών. Ωστόσο στελέχη του κόμματος άφησαν να διαφανεί πως θα μπορούσαν να συζητήσει το θέμα.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Πάτρικ Ντέρινγκ δήλωσε στην Rheinische Post την Πέμπτη ότι το κόμμα θα μπορούσε να αποδεχθεί κλαδικό ή κρατιδιακό κατώτερο μισθό, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις ή οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών τάσσονται υπέρ της θέσπισης εθνικού κατώτερου μισθού. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Infratest dimap έδειξε ότι το 66% των συντηρητικών ψηφοφόρων θα υποστήριζαν μια τέτοια πολιτική, από μόλις 40% πριν από πέντε χρόνια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook