Χωρίς χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη τις εργασίες του το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση να μην κληθούν τα άλλα κόμματα δείχνει τις δυσκολίες της Ιπποκράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα κληθεί ούτε καν η ΔΗΜΑΡ, με το σκεπτικό ότι «αφού αρνήθηκε το διάλογο για την κεντροαριστερά τι θα έρθει να πει στο Συνέδριο». Άλλα στελέχη, μάλιστα, είπαν πως αν κληθεί η ΔΗΜΑΡ δεν θα παραβρεθεί με τον Φώτη Κουβέλη, γεγονός, που θα είναι παρεξηγήσιμο και ίσως σκιάσει την εισήγηση Βενιζέλου.

Ενδιαφέρον εμφανίζει ασφαλώς και το σκεπτικό που αναφέρθηκε για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χειροκροτηθεί από συνέδρους και η ΝΔ να αποδοκιμαστεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος, μετά το Συνέδριο, φέρεται αποφασισμένος να αποστείλει εκ νέου πρόταση στη ΔΗΜΑΡ για διεξαγωγή διαλόγου για την κεντροαριστερά, με τον Φώτη Κουβέλη ωστόσο να έχει ξεκόψει -μάλλον οριστικά- ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τι αναφέρει

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα στελέχη που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική ως κόμμα της προοδευτικής παράταξης, αν συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Λαλιώτης, που συνομιλεί με αρκετούς συντρόφους του ενόψει του Συνεδρίου, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιήσει εάν θα συμμετάσχει σε αυτό. Ο πρώην Γραμματέας φέρεται να επισημαίνει σε συνομιλητές του πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά και να στήσει γέφυρες με τους ψηφοφόρους του που το εγκατέλειψαν και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις εκλογές 30%. Από αυτό το 6% είναι δικό του, το υπόλοιπο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Θα κόψουμε τους διαύλους επικοινωνίας μαζί του;» φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ο Κώστας Λαλιώτης, ενώ στο ίδιο μήκος φέρεται να είναι και η Βάσω Παπανδρέου.

Σε ψηφοφορία;

«Υπέρ της αυτονόμησης του ΠΑΣΟΚ με διακριτή θέση στην κυβερνητική ατζέντα που οδηγεί στην αποκατάσταση της θέσης του στον προοδευτικό πόλο απέναντι στο συντηρητικό πόλο που κυριαρχεί η ΝΔ» τάσσεται ο Δημήτρης Ρέππας, που θα παραβρεθεί στο Συνέδριο.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, μαζί με άλλα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, προσανατολίζεται να θέσει σε ψηφοφορία το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται όμως να επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις και να αποφευχθεί πιθανότατα ανοιχτή κρίση.

Παρόν ο Γιώργος, αλλά χωρίς να μιλήσει;

Εν αντιθέσει με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και την Άννα Διαμαντοπούλου, παρών στο Συνέδριο θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, πιθανότατα όμως δεν θα μιλήσει.

Η Φώφη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά θα αποφύγει να θέσει ευθέως στο Συνέδριο τη θέση της για μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Πρώτιστος στόχος της άλλωστε δείχνει να είναι η πρώτη θέση στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή.

Αισιοδοξία

Εν τω μεταξύ στην Ιπποκράτους επικρατεί αισιοδοξία για την ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή αντιπροσώπων. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο αριθμός όσων προσέλθουν θα ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό όσων ψήφισαν για εκλογή αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook