Σήμερα εγκρίνεται από το EuroWorkingGroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης, καθώς έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και, εκτός των άλλων, καθιερώνει τριετή ανώτατα όρια δαπανών για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι, σε πολιτικό επίπεδο, η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου είχε ληφθεί από το Δεκέμβριο, απλώς το EWG τσεκάρει την εφαρμογή διαδικαστικών κυρίως μέτρων που απαιτούνται, δεδομένου ότι τα ουσιαστικά μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.

Απομένει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, το ύψος της οποίας είναι επίσης 2,8 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δόσεων, που προέρχονται από τη μεγάλη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Δυο είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις:

-Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και, στη βάση αυτή, να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Αποτελεί σίγουρα το πιο επώδυνο μέτρο για την κυβέρνηση, αλλά το πιθανότερο είναι πως η ακριβής διαδικασία θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με την τρόικα, που καταφτάνει στις επόμενες μέρες και στη βάση των προβλέψεων του μνημονίου, που προβλέπει αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων εντός του 2012, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο.

-Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook