Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, θα συζητήσουν το φλέγον ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Η απάντησή στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και στις ευρύτερες προκλητικές ενέργειές της ξεκινά με τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των συμμάχων, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας », δήλωσε ο Ντάνι Ράσελ ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ράσελ τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων καθώς και την ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας για την προστασία των ΗΠΑ.

Διμερή οικονομικά ζητήματα, οι εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, η ασφάλεια στη θάλασσα, περιφερειακά και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Αφρική, θα συζητηθούν στη συνάντηση των δυο ηγετών σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επίσκεψη Σίνζο Άμπε είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook