Η ειδική επιμνημόσυνη δέηση που γίνεται κάθε χρόνο την αυγή της επετείου των ANZACS θα τελεσθεί για πρώτη φορά φέτος και στην Αθήνα στις 25 Απριλίου.

Ο Αυστραλός Συνταγματάρχης (εν αποστρατεία) Graham Fleeton δήλωσε ότι μετά τις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την συναίνεσή της για να γίνει η επιμνημόσυνη δέηση το πρωί της 25ης Απριλίου στο
Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Φαλήρου όπου είναι ενταφιασμένοι Αυστραλοί στρατιώτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή επί ελληνικού εδάφους ή στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ.Fleeton μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Η στρατιωτική εκδρομή των Αυστραλών βετεράνων και των απογόνων τους στην Ελλάδα εκτός της Αθήνας περιλαμβάνει τις πόλεις, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Ρέθυμνο, Ηράκλειο καθώς επίσης και επισκέψεις στον Όλυμπο, τον Κόλπο της Σούδας, την Ολυμπία, τους Δελφούς, τα Μετέωρα και άλλους προορισμούς.

Το ιστορικό χρονικό αφορά το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, όπου 15.000 άπειροι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, με διαταγή των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α\’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους ήταν να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους Ρώσους συμμάχους τους στην «Αντάντ» να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουάριο του 1916, είχαν παταγώδη αποτυχία. Πολλές χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Κάθε χρόνο η επέτειος αυτή τιμάται με πρωινές επιμνημόσυνες δεήσεις στην Αυστραλία αλλά και στην Καλλίπολη όπου μεταβαίνουν χιλιάδες Αυστραλοί.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook