Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκαν σήμερα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, μαθητές της τρίτης τάξης του 7ου Γυμνασίου, που βρίσκεται στην περιοχή Σόδυ-Χαλέπα συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Τους μαθητές υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξυνίδης και Δημήτρης Λειψάκης.

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ενημέρωσε τους αντιδημάρχους για τις δράσεις της, για την έκδοση του φετινού ημερολογίου τους με θέμα την Χαλέπα, τα Κτίσματα και την Ιστορία της, καθώς και για τα σχέδια τους που αφορούν στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας για την περιοχή της Χαλέπας και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για “την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στον χαρακτηρισμό ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων ενός μεγάλου αριθμού κτιρίων των Ταμπακαριών” αλλά και “για την '”Βίλα Σβαρτς” η οποία αν και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή”.

Ο κ. Ξυνίδης ενημέρωσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους ότι για τη συνοικία ''Ταμπακαριά'', μετά από χρονοβόρες διαδικασίες η υπόθεση του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του σημαντικού αυτού μνημείου για την πόλη των Χανίων και την Κρήτη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Όσον αφορά στη ''Βίλα Σβαρτς'', ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι “πρόκειται για ένα παλιό νεοκλασικό, ιστορικό κτήριο, για οποίο υπάρχει προμελέτη και απαιτείται οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής, ώστε να ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα”.

Τόνισε ακόμη, ότι ο Δήμος Χανίων είναι σε στενή συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης αλλά και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για ζητήματα που αφορούν γενικά την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και, συνεχάρη τους μαθητές για την ευαισθησία που δείχνουν σε θέματα διατήρησης του πολιτισμού μας.

Ο κ. Λειψάκης με τη σειρά του ενθάρρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν τις δράσεις τους που αναδεικνύουν την όμορφη περιοχή της Χαλέπας και τους τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει τις δραστηριότητές τους

Στην συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κ. Λειψάκη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και να ενημερωθούν για τη λειτουργία των Οργάνων και των Υπηρεσιών του Δήμου.