Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στη θάλασσα 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού προκειμένου να απελευθερώσει αποθηκευτικό χώρο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η TEPCO σχεδιάζει να αποθηκεύσει στο χώρο αυτό νερό με υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια.

Η εταιρεία τονίζει πως το νερό που θα διοχετεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ελαφρώς ραδιενεργό και θα πρέπει να δημιουργήσει χώρο για τα ραδιενεργά απόνερα.

ΙΑΕΑ: Η δουλειά δεν θα συνεχιστεί όπως συνήθως μετά τη Φουκουσίμα

Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να γίνει ασφαλέστερη για να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό στην Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκία Αμάνο κατά την έναρξη μιας τακτικής συνόδου για την ανασκόπηση πρακτικών για την πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την προσέγγιση \’συνεχίζουμε όπως συνήθως\’», δήλωσε ο Αμάνο κατά την πέμπτη σύνοδο για την ανασκόπηση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Βιένη. «Οι ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για το αν η ενέργεια είναι ασφαλής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Η σύνοδος είχε συγκληθεί πριν από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη τον περασμένο μήνα από ένα μεγάλο σεισμό και τσουνάμι, και οι συμμετέχοντες δεν αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο ασφάλειας για την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο ο Αμάνο έχει συγκαλέσει μια υπουργική διάσκεψη για το ιαπωνικό δυστύχημα, η οποία θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου.

Η διάσκεψη αυτή πρόκειται να ασχοληθεί με τη βελτίωση της προστασίας των πυρηνικών σταθμών από πολλούς κινδύνους, την προστασία του πυρηνικού καυσίμου και μέτρα κατά των βλαβών στην ηλεκτροδότηση οι οποίες προκάλεσαν την υπερθέρμανση πυρηνικού υλικού στη Φουκουσίμα, δήλωσε ο Αμάνο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook