Από το 2009 έως το 2012, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων για προγράμματα στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων, ποσό πολλαπλάσιο των 280 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, απαντά το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε για μη αξιοποίηση της εν λόγω εισφοράς.

Άλλωστε, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, βάσει του νόμου η εισφορά αυτή περιέχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό για τις δράσεις κατά της ανεργίας και όχι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Το υπουργείο προχωρά στην ανακοίνωση αυτή μετά και τις οργισμένες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης που ζητούσε να μάθει που κατέληξαν τα λεφτά από την ειδική εισφορά που επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια, μετά από σχετικό δημοσίευμα που υποστήριζε ότι ούτε ένα ευρώ δεν κατέληξε στον ΟΑΕΔ.

Στις έντονες αντιδράσεις προστίθεται και αυτή της ΑΔΕΔΥ, που επίσης μιλά για «τεράστια απάτη» της κυβέρνησης έναντι των ανέργων και των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή «η γνωστοποίηση, μέσω εγγράφου της διοίκησης του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης (2%) που παρακρατούνται από τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων δεν διατίθενται για τους ανέργους, αλλά καταλήγουν στη \”μαύρη τρύπα\” των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, δηλαδή στο λογαριασμό των δανειστών, αποτελεί τεράστια απάτη της κυβέρνησης απέναντι στους ανέργους, στους εργαζόμενους και γενικότερα απέναντι στον Ελληνικό λαό».

«Η Κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την αντιμετώπιση της ανεργίας για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα και τις μειώσεις μισθών παρακρατεί τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τους μισθούς τους όχι για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά για λογαριασμό των δανειστών» προσθέτει.

Η ΑΔΕΔΥ «καταγγέλλει την αναλγησία και την προσπάθεια εξαπάτησης εργαζομένων και ανέργων εκ μέρους της Κυβέρνησης και απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων στον ΟΑΕΔ και την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τους πόρους που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών ως απάντηση στα δημοσιεύματα και στις αντιδράσεις.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχουν πόροι που δεν αξιοποιούνται στη μάχη που δίνει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η αλήθεια φωτίζεται μέσα από την παράθεση των ακόλουθων στοιχείων:

1) Από το 2009 έως το 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων.

2) Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.

3) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ως ποσοστό 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Τραπεζών) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη.

Το 2012 δε ανήλθε σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.

4) Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκατ. ευρώ το 2009 σε 702 εκ. ευρώ το 2012».

«Είναι προφανές μετά από όλα τα παραπάνω, πως η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook