Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται τη Δευτέρα τα βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου από τον πάστορα Τέρι Τζόουνς στη Φλόριντα στις 20 Μαρτίου, τη στιγμή που ανώτατοι αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι καταδικάζουν την ενέργεια αυτή. Τη Δευτέρα οργανώθηκε διαδήλωση στην πόλη Μιχταρλάμ, στην ανατολική επαρχία Λαγμάν, με τη συμετοχήγ 300 ατόμων που συγκρούστηκαν με την αστυνομία, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί.

Την Κυριακή, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 10. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που άρχισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη βέβηλη πράξη του αμερικανού πάστορα

«Το κάψιμο του Κορανίου ήταν μια πράξη μίσους, εντελώς ασεβής και την καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης Καρλ Εϊκενμπέρι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί σέβονται το Κοράνι και όλα τα θρησκευτικά κείμενα και αποδοκιμάζουν κάθε πράξη ασέβειας απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκεία.

Επιπλέον, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ Μαρκ Σέντγουιλ χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου «πράξη ασέβειας απέναντι στη μουσουλμανική θρησκεία και σε κάθε θρησκευόμενο άνθρωπο» . Σημείωσε, δε, ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των πολιτών και των κυβερνήσεων της Συμμαχίας.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής είναι η συνέχεια των αιματηρών επεισοδίων του Σαββάτου και της Παρασκευής. Συνολικά, στη διάρκεια των τριών ημερών έχουν σκοτωθεί 20 άτομα, περιλαμβανομένου και των επτά υπαλλήλων του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook