Έκπληξη στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε η απόφαση της Moody’s να αφαιρέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ από την Μεγάλη Βρετανία.

Το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία σημειωτέον είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και μέλος του πανίσχυρου G7, από το ΑΑΑ σε Αa1.

Η Moody’s αιτιολογώντας την απόφασή της αναφέρει ότι η αδυναμία της οικονομίας της Γηραιάς Αλβιόνος, θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια εξαιτίας της αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της μείωσης της δανειοδότησης, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ο George Osborne, επιφανής Άγγλος πολιτικός με μακρά θητεία στην πολιτική σκηνή της χώρας του, μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s δήλωσε ότι «το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Η υποβάθμιση της Μεγάλης Βρετανίας από την αξιολόγηση ΑΑΑ αναμένεται , σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, να δημιουργήσει εκτεταμένη αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές -από τη Δευτέρα το πρωί -αφού εκτός των άλλων το Λονδίνο θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη μετά τη Νέα Υόρκη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook