Στην Ελλάδα θα βάλουν λουκέτο ή θα συγχωνευτούν με συνοπτικές διαδικασίες αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των οικονομικών τους ,της χαμηλής αξιοπιστίας και αφερεγγυότητάς τους αλλά περισσότερο εξαιτίας των μεγαλύτερων κεφαλαιακών αναγκών που έπονται σαν συνέπεια των διατάξεων του Solvency II.

Το νέο ξεκάθαρο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα θα ωφελήσει τους πληροφορημένους καταναλωτές από τις «αεριτζήδικες» και αναξιόπιστες εταιρείες χαμηλού κύρους και ασφαλίστρου, που κατακλύζουν τη ζωή μας, εκμεταλλευόμενοι τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Και αυτό γιατί οι νοικοκυρεμένες ασφαλιστικές εταιρείες που θα κυριαρχήσουν στον νευραλγικό αυτό χώρο θα είναι οι οργανωμένες εταιρείες με το λογικό ασφάλιστρο βάσει κινδύνου αλλά περισσότερο θα αφορά την επάρκεια και επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων τους, ώστε ο καταναλωτής να νιώθει πραγματικά ότι είναι σωστά ασφαλισμένος.

Επιπλέον η υιοθέτηση των κοινών διεθνών λογιστικών προτύπων καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο από την διεύθυνση εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης της Τράπεζας Ελλάδας, καθώς ,έτσι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα στην άναρχη κατάσταση και τον πλημμελή έλεγχο που επικρατούσε, εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων με τους εξαγοράσιμους πολιτικούς μας, δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνταν να έχουν κάποια ασήμαντα κεφάλαια ,ώστε να καλύψουν σημαντικούς κινδύνους ,έχοντας συνεργάτες τους κάποιους και μάλιστα πολλούς ανειδίκευτους και «αετονύχηδες» ασφαλιστικούς συμβούλους ,που πολλές φορές παραπλανούσαν και έκλεβαν τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Τώρα δε, με τη κοινοτική οδηγία Βασιλεία αλλά και το Solvency II ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, φεύγουν οι κάθε λογής απατεώνες που λυμαίνονταν την ιδιωτική ασφαλιστική και τραπεζική αγορά και εξαπατούσαν τους ανυποψίαστους πολίτες.

Έτσι, λοιπόν έρχεται άμεσα μεγαλύτερη διαφάνεια και πολύς αυστηρός έλεγχος στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιρειών, με άμεση συνέπεια ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέγει καλύτερα το προϊόν που συνάδει αρμονικά και οικονομικά με την ασφαλιστική του ανάγκη.

Επιπρόσθετα, θα επικρατήσουν κατά κράτος οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί σύμβουλοι με σφαιρική κατάρτιση, γνώση και ήθος και όχι αυτοί οι γλοιώδεις ερασιτέχνες τύποι που πουλάνε τεχνιέντως και υποκριτικά τις δήθεν ασφαλιστικές παροχές ,έναντι ευτελούς κόστους ,εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη του αδαούς καταναλωτή.

Και ο πελάτης ,όμως οφείλει από την πλευρά του να είναι προσεχτικός στις συναλλαγές του με τους συμβούλους αλλά και τις εταιρείες, ώστε να μην αγοράζει βάσει του φτηνού και υποτυπώδους ασφαλίστρου, αλλά βάσει της ποιότητας εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας της εταιρείας, η οποία μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, αρκεί να υπάρχει ο προβληματισμός του ελέγχου για μια εγγυημένη συνεργασία.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες δεν κατέχουν ασφαλιστική συνείδηση, αντιμετωπίζοντας τη ζωή επιδερμικά και επιπόλαια με τρομακτικές ,όμως συνέπειες, όσον αφορά το διάβα της δικής τους πορείας ζωής αλλά και των οικογενειών που αφήνουν πίσω τους σε ένα ενδεχόμενο απρόβλεπτο γεγονός.

Ωστόσο, οι πολιτικοί μας αντιπρόσωποι ,αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι πολυτελείας θα έπρεπε να είχαν θεσπίσει ένα πιο δομημένο και θωρακισμένο πλαίσιο ιδιωτικής ασφάλισης με πιο γενναία φορολογικά κίνητρα, αλλά και αυστηρότερο έλεγχο στο σύνολο των εταιρειών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, επικουρικά με την κοινωνική του ασφάλιση να αποταμιεύει ιδιωτικά σε αξιόπιστες εταιρείες, κεφάλαια, για να έχει ένα πιο ικανοποιητικό επίπεδο σύνταξης και αξιοπρεπούς ασφάλισης στην κρίσιμη ηλικία.

Επίσης, χρειάζεται να αναπτυχθεί πιο συστηματικά ο θεσμός των Occupation Pension Funds-Συνταξιοδοτικών ομαδικών ταμείων, όπου, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ο εργοδότης και εργαζόμενος συνεισφέρουν από κοινού, σε ένα σχήμα με καθαρά αποταμιευτική και ασφαλιστική λογική, με πολύ υψηλές φοροαπαλλαγές και με αυστηρότατο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου, προκειμένου ο εργαζόμενος να καρπώνεται επιπλέον παροχές και σύνταξη.

Μακάρι, λοιπόν, τα νέα μέτρα, έστω και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας(Solvency II και Βασιλεία), που θα ισχύσει επιτέλους την επόμενη τριετία για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τράπεζες να δώσει επιτέλους τη σιγουριά και την πολυπόθητη ασφάλεια στον απλό Έλληνα καταναλωτή και επιχειρηματία , ότι μπορεί να κοιμάται τουλάχιστον ήσυχος ,ανέμελος και ασφαλής ,τόσο στον ύπνο του, όσο και στον ξύπνιο του.

Νεκτάριος Ανδρεαδάκης
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος
[email protected]