Κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια από το Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013, τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει με την κρίση.

Το πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων & Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, με εκπροσώπους των οργανώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων (ΠΑΣεκτ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει, από την έναρξη του προγράμματος (2007) μέχρι σήμερα, καμία έγκριση και απορρόφηση κονδυλίων για παραγωγικές επενδύσεις στους κλάδους της ιχθυοκαλλιέργειας και της μεταποίησης – εμπορίας αλιευμάτων.

Η επίτροπος Μ. Δαμανάκη, δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξουν σαφείς ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, το επόμενο δίμηνο, η διαθεσιμότητα των εγκεκριμένων κονδυλίων καθίσταται επισφαλής και ο κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι βέβαιος.

Από την πλευρά τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι φορείς των κλάδων, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ξεκίνησαν την υλοποίηση επενδύσεων, εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, που ταλανίζει τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τηρώντας όλες τις διαδικασίες, που προβλέπονται, υπεβλήθησαν, τον Ιούλιο του 2012, 180 επενδυτικά σχέδια, αλλά τα σχέδια αυτά δεν προωθούνται.

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση της άμεσης έγκρισής τους, σημαίνει απώλεια πόρων για τη χώρα, επιδείνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

xrimaonline.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook