Οι NATOϊκοί πύραυλοι εδάφους – αέρος τύπου Patriot που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αποτελούν «ξεκάθαρη προειδοποίηση» προς τη Δαμασκό πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να ανεχθεί την εκτόξευση συριακών βλημάτων προς το τουρκικό έδαφος, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Η παρουσία μας εδώ χρησιμεύει προκειμένου να διασφαλιστεί πως η Συρία δεν θα μετατρέψει τις δυνατότητες της σε έργα», σημείωσε ο κ. ντε Μεζιέρ στο πλαίσιο επίσκεψής του στις τουρκικές πόλεις Άδανα και Καχραμανμαράς, όπου φιλοξενούνται οι συστοιχίες Patriot που παραχωρήθηκαν στην Άγκυρα από το Βερολίνο.

Η επίσκεψη του κ. ντε Μεζιέρ στην τουρκο-συριακή μεθόριο έρχεται μία ημέρα πριν την έναρξη διήμερης επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με Δυτικές εκτιμήσεις, η Συρία διαθέτει περισσότερες από 1.000 ρουκέτες με βεληνεκές έως 700 χιλιόμετρα και περίπου 1.000 τόνους χημικού οπλισμού.

Στο πλευρό του κ. ντε Μεζιέρ βρέθηκε και ο τούρκος ομόλογός του Ιζμέτ Γιλμάζ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι πύραυλοι Patriot τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας «αυστηρά για αμυντικούς [σκοπούς]», με στόχο την «προστασία του λαού μας και του εδάφους μας από μία πιθανή επίθεση».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook