Επιστολή στον Υπουργό Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας αναφορικα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας στην περιοχή της Σητείας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε χρέος μας ως Ιατρικός Σύλλογος της περιοχής μας και κάνοντας χρήση του ρόλου του συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, να σας ενημερώσουμε για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας και κατ\’ επέκταση η υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τη μείωση δαπανών για εφημερίες δημιουργούν συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης. Είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτο να νοσηλεύονται ασθενείς σε τμήμα χωρίς εφημερεύοντα ιατρό και ηθικά απαράδεκτο η παρακολούθηση των νοσηλευομένων ασθενών να εναπόκειται στη φιλοτιμία των ιατρών.

Ιδιαίτερα θα σταθούμε στην έλλειψη καρδιολόγου από τον Οκτώβριο 2012, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου συνολικά. Δεν μπορεί μια περιοχή 25.000 κατοίκων και με δεδομένο ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου, να στερείται καρδιολόγου σε δημόσιο νοσοκομείο και να επωμίζονται την ευθύνη των καρδιολογικών περιστατικών οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν χειρουργικές ειδικότητες και ασθενείς με χειρουργικά προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι έκτακτα, και να μην πραγματοποιούνται επεμβάσεις λόγω έλλειψης καρδιολόγου.

Παρότι ο θεσμός της συνδιοίκησης των νοσοκομείων θα έλυνε υποτίθεται τέτοιου είδους προβλήματα, έχει αποδειχτεί εντελώς αναποτελεσματικός. Εκτός από την έκπτωση της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων της περιοχής μας, η μακροχρόνια έλλειψη καρδιολόγου οδηγεί μοιραία σε μείωση των δεικτών αποτελεσματικότητας και πληρότητας του νοσοκομείου και αποτελεί κερκόπορτα για την έξοδο άξιων συναδέλφων. Φοβόμαστε ότι η μείωση των δεικτών του νοσοκομείου θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως επιχείρημα για την περαιτέρω υποβάθμιση και το οριστικό κλείσιμό του.

Γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή θεωρεί ότι έχει ιδιαιτερότητες. Θα προσπαθήσουμε να σας αποδείξουμε για ποιο λόγο η περιοχή της Σητείας είναι όντως ιδιαίτερη, αν και η Πολιτεία έχει ήδη αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητές της από το 1987 και έχει εντάξει το Νοσοκομείο Σητείας στην Α\’ άγονη ζώνη, το μοναδικό στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η περιοχή ευθύνης του Νοσοκομείου Σητείας είναι πολύ εκτεταμένη, αραιοκατοικημένη, με κακό οδικό δίκτυο. Επίσης, η οδική σύνδεση με το κεντρικό νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου πραγματοποιείται μέσω οδικού δικτύου πολύ παλαιάς κατασκευής, κακής ποιότητας (οφιοειδής δρόμος), χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων ταχυτήτων, με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος διακομιδής να είναι 90 λεπτά. Αν υπολογίσουμε το χρόνο διακομιδής από πιο απομακρυσμένα σημεία όπως π.χ. Ζάκρο, Παλαίκαστρο, Ξερόκαμπο, μέρη που είναι μάλιστα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, θα φτάσουμε τις 4 ώρες. Στο χρόνο αυτό οι πιθανότητες επιβίωσης ασθενούς με οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ή θύματος τροχαίου ατυχήματος είναι πρακτικά μηδενικές. Τι και αν η Σητεία βρίσκεται στην Κρήτη; Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος από τη διάρκεια μιας αεροδιακομιδής από οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας σε κεντρικό νοσοκομείο. Παρακαλούμε και προκαλούμε λοιπόν όποιον σχεδιάζει αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, να επισκεφθεί πρώτα οδικώς την περιοχή μας.

Πιστεύουμε ότι λαμβάνετε υπόψη στο σχεδιασμό σας πως η περιοχή μας είναι τουριστική και πρόκειται με την αναβάθμιση του αεροδρομίου Σητείας και τις αναμενόμενες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή της Σητείας να δεχτεί μεγάλο όγκο τουριστών, που θα απαιτήσουν πλήρη και αξιόπιστη υγειονομική κάλυψη. Θυμίζουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο Σητείας καλύπτει υγειονομικά κατά αποκλειστικότητα και τους κατοίκους της νήσου Κάσου, όπως επίσης και στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος της Σητείας, πιστεύοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν ανάγκη και αξίζουν ιατρικές υπηρεσίες ίδιας ποιότητας με τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, προτείνει τα εξής:

1. Το Νοσοκομείο Σητείας να διατηρήσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα του και να εφημερεύει σε καθημερινή βάση για όλες τις κύριες ειδικότητες.

2. Αποσύνδεση και οικονομική και διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου κατά το πρότυπο άλλων νοσοκομείων ιδιαίτερων περιοχών, όπως της Λήμνου και της Ικαρίας. Η διασύνδεση των νοσοκομείων σε περιοχές απομακρυσμένες μεταξύ τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνει.

3. Απαιτούμε άμεση επίλυση του προβλήματος της έλλειψης καρδιολόγου και πλήρη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής. Εφιστούμε την προσοχή στην πολιτική ηγεσία ότι η αδυναμία επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Σητείας,

Ο Πρόεδρος Λουκάς Σπεντζάρης

Ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Κατσαράκης

Ο Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Σαρουλάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook