Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα, Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναδείξει τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέχρι το μεσημέρι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες είχε ανέλθει στο 36,9% σε σύγκριση με 38,9% που ήταν την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και, σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12 και 1 το μεσημέρι.

Περίπου στις 8 το βράδυ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκωμοσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις σημερινές εκλογές, η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 45,46%, ο Σταύρος Μαλάς 26,91% και ο Γιώργος Λιλλήκας 24,93%.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έως την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους από το εκλογικό σώμα.

Το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ίσως φτάσει το 6% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 15,04 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα 15 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα 1,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ανέρχονται στα 8,8 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Επίσης, θα χρειαστεί άλλο ένα 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και 6 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία δεν προστίθενται στο σύνολο. Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι το σύνολο του δημοσίου χρέους θα ανέλθει στα 26,1 δισ. ευρώ και θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Εκτός από την δυσμενή οικονομική κατάσταση ο νέος πρόεδρος θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει τα όσα σχετίζονται με το Κυπριακό. Όπως τονίζουν ήδη τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι διεθνείς δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, όπως επίσης και το ζήτημα των ερευνών για το φυσικό αέριο, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Λευκωσία.

Δικαίωμα ψήφου στην σημερινή επαναληπτική εκλογή, όπως και στον α' γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, ανάμεσα τους και περίπου 660 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Δηλώσεις Αναστασιάδη και Μαλά

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος νικητής των εκλογών, απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία καλώντας τους να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού.

Σε δήλωσή του προς τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κύπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι ότι τα ποσοστά αποχής θα είναι χαμηλότερα από ό,τι στον πρώτο γύρο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχή θα περιοριστεί σε ανεκτά ποσοστά, ώστε η μεγαλύτερη συμμετοχή να δώσει και ισχυρότερη εντολή στο νέο πρόεδρο.
Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι πολίτες δεν θα επιλέξουν λευκό ή άκυρο.

Δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος έκανε και ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μην παραμείνουν παθητικοί θεατές.

«Ως Κύπριοι αποφασίζουμε ποια πορεία θα επιλέξουμε, σε σχέση με την διαχείριση της οικονομίας, του κυπριακού και του φυσικού μας πλούτου. Αποφασίζουμε όμως και ως Κύπριοι πολίτες, μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και αναλογιζόμαστε τις προσωπικές, αλλά και συλλογικές ευθύνες για να απαλλαγούμε από την κατοχή» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για μια χώρα που σε λίγα χρόνια θα μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη «και γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε τον προσανατολισμό μας, αλλά και τις συμμαχίες που η χώρα μας πρέπει να συνάψει μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό πλαίσιο».

Δήλωση Χριστόφια

Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και από αύριο, όπως είπε, όλοι μαζί ήρεμα, να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και να ριχθούν στον αγώνα για αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα προβεί σε ιδιαίτερες δηλώσεις, ανταποκρινόμενος στην έκκληση να τηρηθούν τα θέσμια και ο νόμος περί εκλογών. Εξέφρασε όμως λύπη, γιατί όπως ανέφερε, άκουσε να παραβιάζεται ο νόμος με δηλώσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνουν στον πολίτη και τη Δημοκρατία. Ο κ. Χριστόφιας αναφερόταν σε δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ συνέχισης του παρελθόντος και αλλαγής σελίδας στην πορεία της Κύπρου.

* Το περιεχόμενο της δήλωσης του Νίκου Αναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης.
Οι αρχηγοί των κομμάτων

Δηλώσεις έκαναν και οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό της. «Από αύριο, όλοι μαζί, μονοιασμένοι να στρωθούμε στη σκληρή δουλειά, για να σώσουμε τον τόπο μας», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο γενικός γραμματέας του Ακέλ Αντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή την εκλογική διαδικασία, η οποία θα καθορίσει την προοπτική και το μέλλον του τόπου, εκφράζοντας ελεύθερα τη βούλησή τους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι σήμερα ο κυπριακός λαός με συλλογική ευθύνη αποφασίζει για το μέλλον του, για το μέλλον των παιδιών του και για το μέλλον των επόμενων γενεών.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να μη υποστηρίξουν κανένα από τους δύο υποψηφίους, δήλωσε ότι από αύριο πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η σημερινή είναι η ημέρα του καθήκοντος και κανένας δεν μπορεί να λιποτακτήσει μπροστά στην ευθύνη για βοήθεια προς την πατρίδα.

in.gr