Έγγραφο-φωτιά απέστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, όπου αναφέρει ότι τα πόθεν έσχες 335 προσώπων είναι «διάτρητα» και καταδεικνύουν σοβαρές παραβάσεις, για τις οποίες πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, διευθυντές του ΕΣΥ, τραπεζίτες, πρόεδροι και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στη λίστα του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το έγγραφο, σύμφωνα με τον «Έθνος», συνιστά έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Γ΄ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Η εν λόγω μονάδα παρέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο 30.000 δηλώσεις πόθεν έσχες και προέβη σε ηλεκτρονική καταχώριση των δηλώσεων και στοχευμένους ελέγχους έπειτα από 52 συνεδριάσεις. Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις, οι οποίες και εστάλησαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η Γ΄ Μονάδα συστάθηκε με τον ν. 3932/2011 (ΦΕΚ 49Α), με πρόεδρο τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη και αναπληρωτή τον επίσης αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεώργιο Παντελή, και στόχο έχει τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων, δηλαδή εμπλεκομένων με οποιονδήποτε τρόπο στον κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες από τις 335 περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις, που υπάγονται στην κατηγορία της διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτον να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα που είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και, τέλος, πρόσωπα που είχαν απασχολήσει την Α΄ Μονάδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους».

Δίκες-εξπρές για τους επίορκους

Στις αντίστοιχες υποθέσεις, προβλέπονται ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και λειτουργούς που ζημιώνουν το Δημόσιο. Για σκάνδαλα που αφορούν την κεντρική διαχείριση της εξουσίας, δηλαδή υπουργούς, ειδικούς και γενικούς γραμματείς, κρατικούς αξιωματούχους, αιρετούς κ.ά. (όπως η περίπτωση Τσοχατζόπουλου), οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες.

Οι δικογραφίες θα διαβιβάζονται σε εισαγγελέα, ο οποίος μετά από έρευνα θα ασκεί τη δίωξη, και στη συνέχεια ο πρόεδρος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε τέσσερις ή το πολύ έξι μήνες. Ο ίδιος θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου -τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού-, καθώς επίσης δέσμευσης λογαριασμών. Το χρονικό περιθώριο για παραπομπή σε δίκη υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβαίνει τους οκτώ μήνες.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook