Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη κρισιμότητα των συνθηκών, οι Ιταλοί προσέρχονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στις κάλπες. Η κακοκαιρία φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της συμμετοχής, αν και στις περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο η προσέλευση παρουσίασε άνοδο.

Σύμφωνα με τα βραδινά στοιχεία για την προσέλευση την Κυριακή, στις κάλπες είχε προσέλθει το 55,18% των ψηφοφόρων -έναντι 62,55% στο «ημίχρονο» των προηγούμενων εκλογών.

Τα τελικά συμπεράσματα θα αντληθούν μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες στις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά εάν η τάση της προσέλευσης παραμείνει αμετάβλητη θα πρόκειται για μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις με τη χαμηλότερη προσέλευση στην ιταλική ιστορία.

Το «παρών» πάντως έδωσαν και αυτή τη φορά οι ακτιβίστριες της Femen. Στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζε ο Καβαλιέρε, οι ακτιβίστριες εμφανίστηκαν γυμνόστηθες με βαμμένα αυτή τη φορά συνθήματα όπως «Φτάνει με τον Μπερλουσκόνι».

Η έκβαση της μάχης είναι αβέβαιη: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προ δύο εβδομάδων, δίνουν μεν προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αλλά το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος με την περιπλοκή που επιφέρουν οι συνασπισμοί στη Γερουσία και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων καθιστούν αμφίβολο το εάν ο Μπερσάνι, ακόμη και μαζί με τον Μόντι, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση βασιζόμενος σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

in.gr