Πριν μια βδομάδα, ο πρωθυπουργός διόρισε υφυπουργό – αρμόδιο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ – τον βουλευτή Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη, ανιψιό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εύχομαι να κάνω λάθος, όμως διατηρώ ισχυρότατες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πρωθυπουργικής κίνησης. Ο κ. Βιρβιδάκης είναι γιατρός παθολόγος. Τι σχέση έχει με τα οικονομικά; Φρονώ, από ελάχιστη έως καμία. Λένε κάποιοι ότι τα οικονομικά τα έμαθε υποχρεωτικά την τετραετία που χρημάτισε δήμαρχος Χανίων. Μακάρι, αλλά ως δήμαρχος κατοχύρωσε τη φήμη ανθρώπου ελάχιστα ευέλικτου, διόλου ρηξικέλευθου, δέσμιου της γραφειοκρατίας και φανατικού τυπολάτρη. Είθε η εικόνα αυτή να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα, διαφορετικά η απορρόφηση του ΕΣΠΑ (η οποία χρειάζεται τις ακριβώς αντίθετες δεξιότητες απ’ αυτές που καταλογίζονται στο νέο υφυπουργό) θα πάει κατά διαόλου. Και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

Και πώς να μη διατηρώ τις αμφιβολίες μου, όταν βλέπω τα κριτήρια με τα οποία διορίζονται οι υπουργοί σ’ αυτό τον τόπο; Ο νομός Χανίων έχει δύο υφυπουργούς, τον Μανούσο Βολουδάκη (διοικητικής μεταρρύθμισης) και τον Κυριάκο Βιρβιδάκη (ανάπτυξης για ΕΣΠΑ). Ο κ. Βολουδάκης χρωστά την υπουργοποίησή του πριν από έναν χρόνο, στον τρίτο βουλευτή της Ν.Δ., στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Αυτός είχε πάει στο κόμμα της Ντόρας, μαζί με ολόκληρη την οργάνωση Χανίων της Ν.Δ. Ο κ. Βολουδάκης είχε απομείνει ολομόναχος να παλεύει για τον Αντώνη Σαμαρά, μέσα σε μια πολιτική έρημο, για δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν η Ντόρα επέστρεψε στη Ν.Δ. και απαίτησε να μπει ο δικός της Μαρκογιαννάκης πρώτος στη λίστα, ο κ. Βολουδάκης σήκωσε επανάσταση. Από τη σκοπιά του, είχε χίλια δίκια. Τελικά πειθάρχησε, δέχτηκε τη δεύτερη θέση και, μόλις σχηματίστηκε κυβέρνηση, έγινε υφυπουργός. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η υπουργοποίησή του αποτέλεσε είτε υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης του Σαμαρά, για να μη δημιουργήσει προβλήματα, είτε αναγνώριση του πολιτικού του αλτρουισμού. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, έγινε υφυπουργός ελέω Μαρκογιαννάκη. Άλλο αν, εκ των υστέρων, ο κ. Βουλουδάκης αποδείχτηκε πολύ καλός υφυπουργός και αναμένεται αναβάθμισή του.

Ο δεύτερος υφυπουργός του νομού, ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, όπως έγραψα, είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτός, κατά 99%, πήρε τον θώκο ελέω ενός έτερου Κυριάκου, που δεν είναι ανιψιός, αλλά γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς, για κάποιο άγνωστο(;) λόγο, θέτει συστηματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι δεν ακολούθησε την αδελφή του στο κόμμα της και είναι πρώτος σε σταυρούς βουλευτής – στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στη Β’ Αθηνών. Οι κακές γλώσσες λένε ότι επειδή πλησιάζει ο χρόνος του ανασχηματισμού, ο κ. Σαμαράς ήθελε να έχει ένα σοβαρό επιχείρημα απέναντι στο στρατόπεδο των Μητσοτακικών, όταν θα γίνει η διαπραγμάτευση των προσώπων για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Να μπορεί, κοντολογίς, να πει «έκανα υπουργό τον ανιψιό σου, δεν μπορώ να κάνω και τον γιο σου». Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στο ενεργητικό (ή παθητικό) του μια άρνηση ανάληψης υφυπουργείου, την οποία δεν ξεχνά εύκολα ο κ. Σαμαράς.

Εμένα, πάντως, όλες αυτές οι καραμπόλες, οι παλιές βεντέτες, οι οικογενειακές διαδρομές και, κυρίως, ο διορισμός ενός γιατρού να κυνηγά την οικονομική ανάπτυξη, μου θυμίζουν βαθιά Βαλκάνια…

Δημήτρη Καμπουράκη
protagon.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook