Η αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης εντός των γεωργικών ζωνών της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνας, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Αγίων Δέκα, ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, με τους διοικητές του ΑΤ Μοιρών και ΤΑΕ Μεσαράς, κ.κ. Αντωνάκη και Ζαϊμάκη αντίστοιχα, την δασονόμο Μοιρών, Ελένη Στιβακτάκη, τους δασολόγους κ.κ. Τσατσάκη και Γιαννικάκη, καθώς και φορείς και κατοίκους του οικισμού της Βαγιονιάς.

Η πραγματοποίηση της παραπάνω συνάντησης είχε ως αφορμή τα έντονα παράπονα που έχουν εκφράσει τον τελευταίο καιρό οι παραγωγοί της Γόρτυνας και δη αυτοί της Βαγιονιάς, εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν τα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι παραβιάζουν τις γεωργικές ζώνες χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες.

Το γενικό συμπέρασμα από την όλη συζήτηση και κυρίως οι συμβουλές των εκπροσώπων του νόμου, ήταν πως αφενός θα πρέπει οι κάτοικοι να πιάσουν από κοινού τους κτηνοτρόφους και σε πολιτισμένο κλίμα να τους ζητήσουν να αποχωρήσουν από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αφετέρου όταν διαπιστώνονται αγροζημίες, να γίνονται σχετικές καταγγελίες κι όχι να επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος κατέθεσε κάποιες προτάσεις, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα. Οι προτάσεις αυτές ήταν:

1) Να εφαρμοστεί αυστηρά η απαγόρευση της βόσκησης εντός των γεωργικών εκτάσεων

2) Να απαιτηθεί ειδική άδεια βόσκησης και μόνο σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν υπάρχουν καλλιέργειες

3) Να οριστούν χώροι σταυλισμού των ζώων

4) Να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση απαγόρευσης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

5) Να ζητείται από τη δασονομία η συνδρομή των ΤΑΕ για την επιβολή και τήρηση των νόμων.

6) Όταν πρέπει τα ζώα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις εντός γεωργικών ζωνών να μεταφέρονται υποχρεωτικά με αυτοκίνητα.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα, ο κ. Σχοιναράκης επισήμανε την σημασία να σέβεται η μια επαγγελματική ομάδα την άλλη ώστε να μην δημιουργούνται ρίξεις μεταξύ τους.

\”Σεβόμαστε και τιμούμε την επαγγελματική ομάδα των κτηνοτρόφων, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει προς ιδίο όφελος να ζημιώνεται μια άλλη επαγγελματική ομάδα, αυτή των αγροτών. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές μπορεί να βρεθεί λύση, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα. Και οι μεν και οι δε αγωνίζονται για την επιβίωσή των ίδιων και των οικογενειών τους και γι\’ αυτό πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός.\” ήταν τα λόγια του κ. Σχοιναράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook