Στην αυτοθυσία των δύο εξωτερικών φρουρών των φυλακών Τρικάλων, αλλά και στη γενικότερη συμβολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών και του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, στην αποτροπή της χθεσινής απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη κακοποιού Παναγιώτη Βλαστού αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στις πρώτες δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τις φυλακές.

Ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για τα γεγονότα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το απόγευμα, στη φυλακή, εδώ, έγινε μια πραγματική μάχη διάρκειας 15 περίπου λεπτών. Οπλοφόροι από ελικόπτερο, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε απόδραση τον Παναγιώτη Βλαστό, επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και χωρίς να σταματήσουν να πυροβολούν θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν τους δύο εξωτερικούς φρουρούς. Αυτοί, με αυτοθυσία -και κυριολεκτώ- όχι μόνο απέτρεψαν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σεβόμενοι και τη ζωή των άλλων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μάχη -γιατί επρόκειτο για μάχη- κατάφεραν, στην πρώτη φάση, να αποδυναμώσουν το ίδιο το ελικόπτερο.

» Σε μια δεύτερη, όμως, φάση έγινε απόπειρα να αποδράσει ο κατηγορούμενος, το όνομα του οποίου προανέφερα. Παρεμποδίστηκε, ωστόσο, από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είχαμε τοποθετήσει από το καλοκαίρι στη φυλακή αυτή. Κι έτσι ο κρατούμενος δεν απέδρασε. Οι δύο φύλακες -με αυτοθυσία επαναλαμβάνω- υπερασπίστηκαν το καθήκον τους, συνέδραμαν άμεσα και σε μια άψογη μεταξύ τους συνεργασία, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον διευθυντή και τους αστυνομικούς, έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το χρέος να ευχαριστήσει τους εξωτερικούς φρουρούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τον διευθυντή, οι οποίοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό».

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει, όπως είπε, δύο όψεις. «Πρώτον, ανθρώπινες συνθήκες ζωής μέσα στη φυλακή, για να εφαρμόσουμε σύγχρονες σωφρονιστικές αντιλήψεις αλλά και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε τους Έλληνες πολίτες έξω από τις φυλακές ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους από εγκληματικές πράξεις» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πάντα έρχονται πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πάντα αξιολογούνται και αξιοποιούνται.

«Εμείς πράξαμε αυτό που οφείλαμε από το καλοκαίρι κι έτσι, όπως θα δείτε, το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του και ο κρατούμενος δεν μπόρεσε να αποδράσει» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι να νοικιάσει κάποιος ένα ελικόπτερο και να προσεγγίσει ένα σωφρονιστικό κατάστημα, ο υπουργός απάντησε πως «όλα εξετάζονται, αξιολογούνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επιδρομή -γιατί πρόκειται για μια επιδρομή- και ό,τι περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε ώστε να αποτρέψουμε ένα νέο περιστατικό».

Όταν ρωτήθηκε για το πόσα άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο και συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση απόδρασης είπε πως δεν μπορεί να μπει σε άλλες λεπτομέρειες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε: «Το κράτος έχει γονατίσει γενικώς. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι φυλακές. Κι έτσι αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν στις δράσεις και οι φύλακες και τα στελέχη και η εξωτερική φρουρά και οι αστυνομικοί, που κι αυτοί έχουν αναλάβει τον δικό τους ρόλο σε ό,τι αφορά τη φρούρηση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με έναν πενιχρό υπολογισμό, να καλύψουμε άμεσες ανάγκες».

Νωρίτερα, ο κ. Ρουπακιώτης είχε αναφερθεί στην αυτοθυσία των δύο εξωτερικών φρουρών των φυλακών Τρικάλων, αλλά και στη γενικότερη συμβολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών και του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, στην αποτροπή της χθεσινής απόδρασης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook