O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτος υπέγραψε Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου που προέρχεται από αναερόβια επεξεργασία βιομάζας.

Οι μονάδες βιοαερίου αποτελούν μία πολύ σημαντική λύση στο πρόβλημα της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων/υπολειμμάτων που προέρχονται από κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, γεωργικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, κονσερβοποιίες φρούτων βιομηχανία ζάχαρης, αρτοβιομηχανίες, γαλακτοβιομηχανίες, ποτοποιίες, βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος ή αλιευμάτων κλπ.) αφού τα αξιοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

H διαχείριση των αποβλήτων αυτών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα αφού, σε πολλές περιπτώσεις, απορρίπτονται ανεξέλεγκτα υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με την απόφαση αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων αυτών, διευκρινίζεται ο τρόπος διάθεσης του οργανικού ή στερεού χωνεμένου υπολείμματος που εξέρχεται από το βιοαντιδραστήρα, απλοποιούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αδειοδότησή τους και τίθενται συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις μονάδες βιοαερίου προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Το ΥΠΕΚΑ θα συνεχίσει τη συστηματική προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να επιταχύνονται οι επενδύσεις. Η μείωση της γραφειοκρατίας και η διασφάλιση διαφάνειας και σταθερών κανόνων με στόχο την ισότιμη μεταχείριση όλων των επενδυτών χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή μας.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook