Το έντονο ενδιαφέρον τους για τα Κρητικά προϊόντα αλλά και την θέληση τους να ‘κλειστούν’ συμφωνίες εξέφρασαν σήμερα Ισραηλινοί και Καναδοί επιχειρηματίες που εκπροσωπούν κορυφαίες εισαγωγικές εταιρείες αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρηματικές αποστολές φτάνοντας το μεσημέρι στην Κρήτη έγιναν δεκτές στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο όπου πήραν μια… πρόγευση Κρητικών προϊόντων όταν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους, τους χάρισε ντόπια προϊόντα αλλά και μια υφαντή παραδοσιακή βούργια.

Τα μέλη των αποστολών 9 Ισραηλινοί και 2 Καναδοί επιχειρηματίες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την υποδοχή στην Περιφέρεια αλλά και για την οργάνωση των εμπορικών συναντήσεων με τους ντόπιους επιχειρηματίες και παραγωγούς.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους Ισραηλινούς και Καναδούς εισαγωγείς αλλά και τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ Rubin Schoussel, ανέφερε ότι σε μια δύσκολη περίοδο επιχειρείται από την Περιφέρεια ένα νέο εμπορικό άνοιγμα στην απαιτητική αγορά του Ισραήλ, αλλά και του Καναδά.

«Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την προώθηση των ποιοτικών μας πιστοποιημένων προϊόντων στο εξωτερικό. Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε επιχειρηματίες από το Ισραήλ και τον Καναδά εκ των οποίων ο ένας είναι Κρητικός. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα σημαντικό στόχο που είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων. Οι επιχειρηματίες θα έρθουν σ’ επαφή με τις τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη και με το οργανωμένο και στοχευμένο «κτίσιμο» που κάνουμε, μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρχει μια καλή εξαγωγική δραστηριότητα των ποιοτικών μας προϊόντων προς όφελος της Κρητικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες από το Ισραήλ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για Κρητικά αναψυκτικά, νερό, κρέας, τυροκομικά λαχανικά και άλλα προϊόντα.

«Αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα του νέου ανοίγματος σε Ισραήλ και Καναδά είναι το γεγονός ότι μας ζητάνε Κρητικά πιστοποιημένα προϊόντα. Μάλιστα όταν τους παρουσιάσαμε το brand name, το σήμα πιστοποίησης για τα Κρητικά προϊόντα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι το διαβατήριο που θα βοηθήσει τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη αποστολή θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα για όλους».

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ Rubin Schoussel αναφερόμενος στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είπε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Κρήτης για να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Το 2012 οι εξαγωγές μας στην Ελλάδα ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ίδιο ποσό (200 εκατομμύρια δολάρια) ήταν και οι εισαγωγές που κάναμε από την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το στόχο διότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

Ο κ. Schoussel τόνισε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές στο Ισραήλ σε ελαιόλαδο, προϊόντα ελιάς αλλά και τροφίμων, που τα παράγει σε αφθονία η Κρήτη. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές σε όλα τα επίπεδα, και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη για την οργάνωση των επαφών αυτών που θα γίνουν στην Κρήτη το τριήμερο αυτό».

Μετά το τέλος της λιτής εκδήλωσης καλωσορίσματος των Ισραηλινών και Καναδών επιχειρηματιών η συνέχεια δόθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου και ξεκίνησαν οι συναντήσεις –b2b- με τους επιχειρηματίες εξαγωγείς, και παραγωγούς από την Ανατολική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι επιχειρηματικές συναντήσεις για την Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο–Λασίθι) θα συνεχιστούν μεθαύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου από τις 9:30 το πρωί και πάλι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Για την Δυτική Κρήτη (Χανιά – Ρέθυμνο) οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο Santa Marina, στην Αγία Μαρίνα Χανίων αύριο Τρίτη 26 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί.
Οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, λιανικού και χονδρικού εμπορίου ενδιαφέρονται για ποιοτικά-πιστοποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως για: λάδι, ελιές, τυριά, γάλα, αυγά, αρωματικά φυτά, μέλι, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλιεύματα, κρέας (εκτός χοιρινού), φρούτα, λαχανικά, αναψυκτικά, ξύδι, νερό, γλυκίσματα, παγωτό.
Με ένθερμα λόγια για την νέα προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης, να διευρύνει τον ορίζοντα των Κρητικών εξαγωγών στο Ισραήλ εκφράζουν επιχειρηματίες εξαγωγείς αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, που συμμετέχουν στις σημερινές συναντήσεις b2b στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΙΤΑΤΑ» Κώστας Δραμουντάνης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την διοργάνωση των νέων επαφών με επιχειρηματίες του Ισραήλ και του Καναδά, επεσήμανε ότι «αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να έχουν συνέχεια από την Περιφέρεια Κρήτης, γιατί τέτοιου είδους επαφές σίγουρα βοηθούν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας και ευρύτερα τις Κρητικές εξαγωγές. Οι Ισραηλινοί δείχνουν ενδιαφέρον για την εισαγωγή Κρητικού αρνιού, και οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν».
Ο εξαγωγέας ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς Στέφανος Σηφάκης ιδιοκτήτης της εταιρείας «GRELIA C.Ο.» αναφέρει ότι «αυτού του είδους οι διοργανώσεις από την Περιφέρεια είναι πάρα πολύ σημαντικές για τις Κρητικές εξαγωγές που συνεχώς τις ενδυναμώνουν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για εξαγωγές ελαιολάδου τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Καναδά».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας τυροκομικών «Αφοί Καλογεράκη ΑΕΒΕ» Μαρίνος Καλογεράκης, τονίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Ιαραηλινούς για την εισαγωγή Κρητικής γραβιέρας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες, και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου για το νέο εμπορικό άνοιγμα που επιχειρείται αυτή την φορά στην απαιτητική αγορά του Ισραήλ».