Τη μακρά παράδοση ότι στις ιταλικές εκλογές μπορούν να συμβούν τα πάντα έρχονται να επιβεβαιώσουν οι προβολές εκλογικού αποτελέσματος που ανατρέπουν τα exit poll στην καθοριστική μάχη της Γερουσίας, με συνέπεια να προβάλλει ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, βάσει προβολής του ινστιτούτου Piepoli για την Rai. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ακολουθεί με 29,4%. Δημοκρατικό Κόμμα και Μπέπε Γκρίλο «εναλλάσσονται» ως πρώτο κόμμα στη Γερουσία.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον χτυπά «κόκκινο» και αρχίζει η μακρά αναμονή της καταμέτρησης ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος.

Το Αφιέρωμα του in.gr στις εκλογές στην Ιταλία

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158.

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum ('Γουρούνι')- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας.

Η προβολή εκλογικού αποτελέσματος της Rai (που βασίζεται σε πραγματικές ψήφους) ανέτρεψε το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί με τα instant poll, δίνοντας προβάδισμα στη συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με την Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι με ποσοστό 31,6%. Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με την σύμμαχο Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα ακολουθεί με 29,4%. Στο 9,2% κυμαίνεται το ποσοστό της κεντρώας συμμαχίας υπό τον Μάριο Μόντι.

Η πρώτη εικόνα των exit poll που ανατράπηκαν

Υπεράνω κάθε προσδοκίας είναι η εκλογική επίδοση του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S) του Γενοβέζου αντισυστημικού κωμικού-ακτιβιστή μπλόγκερ, το οποίο στην πρώτη προβολή της Rai εμφανίστηκε πρώτο κόμμα στη Γερουσία (σ.σ. τα προαναφερθέντα ποσοστά αφορούν συμμαχίες δυνάμεων, όχι μεμονωμένα κόμματα), και στην ακόλουθη προβολή πέρασε στη δεύτερη θέση με οριακή όμως διαφορά από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, βάσει της δεύτερης και νεότερης προβολής της Rai, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πρώτη δύναμη στη Γερουσία με 25% και τα Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο ακολουθούν από κοντά με 24,9%.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας κυμαίνεται στο 23%, ενώ οι βασικοί εταίροι του Καβαλιέρε, η Λέγκα του Βορρά και τα Αδέλφια της Ιταλίας, συγκεντρώνουν αντίστοιχα 3,9% και 2,2%.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

in.gr