Ακόμη φτωχότερο σε κεφαλαιοποίηση και αξία γίνεται το χρηματιστήριο Αθηνών καθώς μέσα στο β' τρίμηνο του 2013 θα έχουν αποχωρήσει οριστικά από το ΧΑ και οι μετοχές της Eurobank (μετά την απορρόφησή της από την Εθνική τράπεζα), η Eurodrip(εξαγορράσθηκε από αμερικανικό fund) και η S&B( σε εξέλικη οι διαδικασίες της δημόσιας πρότασης). Στις αρχές του 2013 έχουν ήδη αποχωρήσει από το ΧΑ και οι μετοχες της Olympic Catering και της Ιπποτούρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα διεγράφησαν από το ΧΑ 7 εισηγμένες που παρουσίαζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι μετοχές βρίσκονταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερους από 12 μήνες.

Στις υποψήφιες προς διαγραφή βρίσκονται ακόμη 17 εισηγμένες. Να αναφέρουμε ότι από το 2008 που ξεκινά η κρίση μέχρι και σήμερα έχουν διαγραφεί από το ΧΑ για διάφορους λόγους (εξαγορές- συγχωνεύσεις -οικονομική ασφυξία) οι εξής εισηγμένες: Ιμάκο, Rainbow, Singular Logic, Ωμέγα, ΑΕΕΧ, Χ. Μπενρουμπή, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική, Informer, Elmec Sport, Vivartia, Folli Follie ABEE, Hitech, Marfin Eγνατία Τραπεζα, Βάρδας, Δίας αεεχ, Vivere,Αλυσίδα, Crown Hellas, Εμπορικη τράπεζα, Interinvest αεεχ, Sciens, Εuroline αεεχ, Ελφίκο και Ευρωσυμμετοχές,

Elbisco.

Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41), η πλειονότητα των οποίων (29) αφορούσε σε διαγραφές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίασαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990.

Πρόκειται για τις εξής εταιρίες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki

Software&Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή.


kathimerini.gr